Succeed.cz/Fórum/Jak se správně připravit na pracovní pohovor?

Jak se správně připravit na pracovní pohovor?

Když se blíží pracovní pohovor, mám pocit, že bych se měl na to pořádně připravit, ale nikdy nevím, kde začít. Jaké jsou ty nejlepší tipy na přípravu? Mám se zaměřit na životopis a motivační dopis, nebo je důležitější si nastudovat firmu, do které jdu? Co všechno bych měl vědět o pozici, na kterou se hlásím? Vím, že je dobré mít nějaké otázky pro zaměstnavatele, ale co by to mělo být? Když jsem byl na pohovoru minule, byl jsem nervózní a nevěděl jsem, co říct. Jak zvládnout nervozitu a udělat dobrý dojem? Je lepší přijít v obleku nebo volit něco neformálnějšího? A co úprava vzhledu, je důležité být upravený a mít čisté vlasy nebo spíše ukázat svojí osobnost? Jak si mám rozvrhnout čas před pohovorem? Mám dělat nějaké cvičení nebo meditaci, abych se uklidnil? A jak to funguje s tím následným kontaktem po pohovoru - měl bych napsat děkovný e-mail nebo spíše počkat? Nechci udělat chyby, ale taky chci být sám sebou. Co byste doporučili lidem, kteří se bojí pracovního pohovoru a chtějí přece jen uspět?

175 slov
1.8 minut čtení
1. 7. 2024
Ivana Tvrdíková
Ivana Tvrdíková

Příprava na pohovor je fakt důležitá. V první řadě si pořádně prostuduj firmu a pozici, na kterou se hlásíš. Zjisti, co dělají a jaká je jejich kultura - to ti může dost pomoct při odpovědích. Životopis a motivační dopis by měly být v pohodě, ale hlavně si připrav nějaké konkrétní příklady z minulosti, co ukazují tvoje dovednosti.

Co se týče otázek pro zaměstnavatele, zkus se ptát na tým, s kterým budeš pracovat, nebo na možnosti růstu – ukážeš tím zájem.

Nervozitu zvládni tak, že se párkrát zkusíš sám před zrcadlem ‚pohovorit‘. Oblek je většinou bezpečná volba, ale pokud víš, že firma má spíše neformální dress code, tak nechoď v obleku – radši něco smart casual. Úprava je důležitá, prostě aby ses cítil dobře a trochu reprezentativně.

Před pohovorem si dej trochu času na uklidnění, klidně si dej meditaci nebo krátkou procházku, abys vyčistil hlavu. Po pohovoru určitě pošli děkovný e-mail – je to dobrý krok a ukazuje to tvůj zájem.

Neboj se být sám sebou, ale přitom nebuď moc uvolněný. Trocha nervozity je normální, to zažívá skoro každý.

176 slov
1.8 minut čtení
14. 1. 2024
Vojtěch Sládek
Vojtěch Sládek

Příprava na pohovor je fakt důležitá, takže tady je pár tipů, co bys měl zvážit. Určitě si projdi svůj životopis a motivační dopis, abys věděl, co všechno si napsal a mohl na to navázat. Zjisti si něco o firmě – jejich hodnoty, projekty, které dělají, a tak dále. To ukáže, že máš zájem.

Hodně se zaměř na pozici, na kterou jdeš. Zkus pochopit, jaké dovednosti a zkušenosti od tebe očekávají. Dobrý nápad je si připravit otázky, které se týkají pozice nebo firmy. Můžeš se zeptat třeba na tým, se kterým bys pracoval, nebo jak vypadá kariérní růst.

Co se nervozity týče – to zná asi každý. Zkus si před pohovorem udělat nějaký krátký relax nebo dechová cvičení. Oblek je většinou bezpečná volba, ale pokud víš, že firma má spíš neformální kulturu, klidně si obleč něco pohodlnějšího. Nezapomeň na vzhled – upravenost je důležitá.

S časem před pohovorem to nepřeháněj, dobře si naplánuj příjezd, aby ses vyhnul stresu z pozdního příchodu. Po pohovoru určitě napiš děkovný e-mail – je to slušnost a ukazuje to tvoji proaktivitu.

A hlavně – buď sám sebou. I když chceš zapůsobit, snaž se být přirozený. Pohovory nejsou jen o tom, co říkáš, ale i o tom, jak se cítíš a jak zapadneš do týmu.

204 slov
2 minut čtení
5. 1. 2024
Jaroslava Kroupová
Jaroslava Kroupová
Podobné otázky