Succeed.cz/Fórum/Je možné mít profesní úspěch bez souladu s osobními hodnotami?

Je možné mít profesní úspěch bez souladu s osobními hodnotami?

Zajímalo by mě, jestli je vůbec reálné dosáhnout nějakého profesního úspěchu, když vaše osobní hodnoty a přesvědčení jsou v rozporu s tím, co děláte v práci. Myslím tím situace, kdy člověk musí čelit neetickým praktikám, tlakům na výkonnost nebo třeba i celkovému prostředí, které mu není příjemné. Můžeš si vydělat slušné peníze a dosáhnout vysoké pozice v firmě, která vyžaduje věci, které ti přijdou nesprávné? Je možné být úspěšný v kariéře, když se musíš vlastně neustále přetvařovat a dělat něco, co není v souladu s tvými hodnotami? A pokud ano, za jakou cenu? Jak to ovlivňuje psychickou pohodu nebo celkovou spokojenost v životě? Není nakonec důležitější mít radost a uspokojení z toho, co děláš, než jen honit peníze a pozice? Jak to vidíte vy? Myslíte si, že existují lidé, kteří se s tím dokážou vyrovnat a přitom být šťastní? Co vlastně znamená úspěch pro vás? Mění se to s věkem nebo zkušenostmi? Zajímalo by mě i to, jestli byste za takovou cenu byli ochotni obětovat své hodnoty pro kariérní postup. Jak se s tímto dilematem vypořádáváte?

176 slov
1.8 minut čtení
4. 5. 2024
Jan Kříček
Jan Kříček

Tohle je dost těžká otázka. Mně osobně připadá, že se dá dosáhnout nějakého profesního úspěchu i bez souladu s hodnotami, ale většinou to má svou cenu. Můžeš mít vysokou pozici a slušný plat, ale pokud děláš věci, které jsou ti proti srsti, můžeš se cítit vyhořelý nebo nešťastný. Tlak na výkon a neetické praktiky fakt můžou zničit psychickou pohodu.
Jasně, jsou lidi, co se s tím vyrovnávají a dokáží na tom vydělat, ale otázka je, jak dlouho jim to vydrží. Já osobně bych nebyl schopný obětovat svoje hodnoty pro kariérní postup. Úspěch pro mě není jen o penězích a pozicích, ale taky o tom, jak se cítíš a jaký odkaz po sobě zanecháš. Časem se to mění – s věkem si uvědomíš, že spokojenost a radost z práce jsou mnohem důležitější než honění se za penězi. Takže za sebe říkám: radši být šťastný s malým platem než nešťastný s velkým.

151 slov
1.5 minut čtení
24. 6. 2024
Patrik Matějka
Patrik Matějka

Je to hodně složité. Můžou být lidi úspěšní i bez souladu s osobními hodnotami, ale většinou to má nějakou cenu. Tlak na výkon, neetické praktiky, to všechno může dost zasáhnout psychickou pohodu. Můžeš mít vysokou pozici a slušný plat, ale pokud ti to nedává smysl a musíš se neustále přetvařovat, tak to může vést k vyhoření nebo nespokojenosti. Já bych řekl, že úspěch není jen o penězích nebo titulech, ale o tom, jak se cítíš a co děláš. Radost z práce je důležitá. Mění se to s věkem – čím jsi starší, tím víc si uvědomuješ, co je pro tebe opravdu důležité. Osobně bych za kariérní postup nechtěl obětovat svoje hodnoty. Ale chápu lidi, kteří to dělají, protože loví peníze nebo postavení a prostě je to pro ně priorita. Každý máme jiný pohled na úspěch.

135 slov
1.4 minut čtení
24. 4. 2024
Pavla Bláhová
Pavla Bláhová
Podobné otázky