Succeed.cz/Fórum/Jak zjistit, co opravdu chci v kariéře?

Jak zjistit, co opravdu chci v kariéře?

Už nějakou dobu přemýšlím o své kariéře a mám pocit, že se v tom ztrácím. Často se mi honí hlavou otázky jako: Co mě vlastně baví? Jak zjistit, co je moje pravé povolání? Občas se cítím, jako bych měl jasnou představu o tom, co bych chtěl dělat, ale pak se objeví pochybnosti. Jak může člověk skutečně vědět, jestli je to, co si myslí, tím správným směrem? Při pohledu na pracovní inzeráty a trendy v oboru mě to mátí ještě víc. Jak mám vůbec začít? Mám se zaměřit na to, co mě baví, nebo spíš na to, co je aktuálně populární a co přináší dobré výdělky? Je potřeba mít konkrétní plán nebo to prostě přijde samo, až se do něčeho pustím? A co když zjistím, že jsem ve své práci nešťastný? Jak zjistit, jestli je to jen fáze nebo jestli jsem na špatné cestě? Je dobré o tom mluvit s někým jiným, kdo má zkušenosti v oboru? Potřebuju si udělat nějaký test osobnosti nebo něco podobného? Jaké kroky mohu podniknout k tomu, abych se dostal blíž k tomu, co chci dělat? Nechci strávit roky ve vedlejších kolejích a pak litovat času, který jsem ztratil. Můžete mi poradit, jak najít svou vášeň a zjistit, co je pro mě nejlepší kariérní cesta?

209 slov
2.1 minut čtení
6. 8. 2024
Romana Šimková
Romana Šimková

Takže, tohle je celkem běžný problém. První věc, co bych doporučil, je zamyslet se nad tím, co tě fakt baví. Zkus si napsat seznam aktivit, které tě naplňují nebo co bys dělal, i kdybys za to nic nedostal. Můžeš zkusit i nějaké testy osobnosti, ale ty ber s rezervou. Občas to pomůže ujasnit si, co ti sedí.

Pak zkus mluvit s lidmi v oboru, který tě zajímá. Víc hlav víc ví a zkušenosti od ostatních ti můžou otevřít oči. Na druhou stranu, nesmíš se nechat ovlivnit tím, co je zrovna trendy nebo populární – důležitý je, abys dělal něco, co tě baví a kde vidíš smysl.

Někdy stojí za to vyzkoušet různé věci – třeba stáž nebo dobrovolnictví v oboru, kde bys chtěl pracovat. Tím zjistíš, jestli je to pro tebe. A jestli zjistíš, že jsi v práci nešťastný? To se může stát, ale důležité je udělat krok zpět a přehodnotit situaci. Někdy můžeš být ve fázi krize, jindy je načase zkusit něco jiného.

Drž se toho, co tě naplňuje, i když to není vždycky snadné. Trvá to čas, ale hledejte a nenechte se odradit. Hlavně nečekej na to, až ti někdo řekne, co máš dělat – to si musíš vyřešit sám.

201 slov
2 minut čtení
24. 11. 2024
Richard Němec
Richard Němec

Zní to, že se v tom fakt motáš. Je to normální, dost lidí si tím prochází. Zkus si udělat seznam toho, co tě baví a co ti jde. Někdy je dobrý prostě zkusit něco nového, třeba nějaký kurz nebo dobrovolnictví. Můžeš zjistit, že tě něco chytne, nebo naopak vyloučíš věci, co ti nesedí.

O práci a kariéře se hodně mluví, ale zaměř se na to, co chceš ty. A jestli tě láká něco populárního, tak super, ale nepodléhej jen trendům. Zjisti, co ti dává smysl a co tě naplňuje. Někdy je fajn o tom pokecat s někým zkušeným, třeba ti dají jiný pohled nebo tip.

Nějaké testy osobnosti můžou pomoct jako inspirace, ale důležité je fakt to vyzkoušet v praxi. Klidně si dej čas a nebuď na sebe moc přísný. Všechno potřebuje čas a postupnou cestu. A jestli zjistíš, že jsi v práci nešťastný, tak se tím netrap hned. Zkus zjistit proč a co bys mohl změnit.

Nezapomeň, že kariérní cesta není vždy jasná - někdy se prostě musíš pustit do něčeho a uvidíš, kam tě to zavede. Hlavně nečekej na "správný okamžik", ten nikdy nepřijde.

183 slov
1.8 minut čtení
14. 7. 2024
Simona Pavlíková
Simona Pavlíková
Podobné otázky