Succeed.cz/Fórum/Kde hledat tipy na zlepšení veřejného vystupování?

Kde hledat tipy na zlepšení veřejného vystupování?

V poslední době se hodně zamýšlím nad tím, jak zlepšit své dovednosti ve veřejném vystupování. Mám pocit, že schopnost prezentovat myšlenky a komunikovat efektivně před publikem je v dnešním světě nesmírně důležitá, ať už jde o pracovní prezentace, networking nebo dokonce i méně formální situace. Rád bych se zeptal, kde byste doporučili hledat kvalitní tipy a rady na toto téma? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké osvědčené knihy, online kurzy, videa nebo třeba i podcasty, které by mi mohly pomoci zlepšit moje dovednosti a získat větší jistotu při mluvení před lidmi. Jaké techniky překonávání nervozity byste doporučili? A co třeba nějaké praktické cvičení, která by pomohla rozvíjet mé schopnosti? Určitě bych ocenil i tipy od těch z vás, kteří mají s veřejným vystupováním nějaké zkušenosti – jak jste se dostali tam, kde jste teď? Opravdu mě zajímají všechny možné zdroje a doporučení, protože chci udělat pokrok a stát se lepším řečníkem. Děkuji všem za rady!

155 slov
1.6 minut čtení
28. 2. 2024
Stanislav Kopecký
Stanislav Kopecký

Jasně, zlepšení veřejného vystupování je fakt důležitý. Zkus si najít nějaké online kurzy na platformách jako Coursera nebo Udemy, tam najdeš hromadu lekcí na tohle téma. Knihy jako "Talk Like TED" nebo "Confessions of a Public Speaker" maj taky dobrý tipy. YouTube je skvělej zdroj, koukni třeba na videa od Toastmasters nebo TEDx, tam se učí fakt šikovný triky.

Co se týče nervozity, zkuste dýchací techniky – pár hlubokých nádechů tě může uklidnit. A cvičení? Zkus si před zrcadlem trénovat prezentaci, nebo mluv s kamarádem a nech ho ti dát feedback. Nakonec, čím víc budeš vystupovat, tím víc si zvykneš. Takže se neboj a hurá do toho!

107 slov
1.1 minut čtení
20. 7. 2024
František Jirásek
František Jirásek

Zlepšení ve veřejném vystupování je fakt důležité a určitě se vyplatí investovat čas do zdrojů. Zkus třeba knihy jako "Prezentace s úspěchem" nebo "Jak mluvit, aby vás slyšeli". Obojí ti dá dobré základy. Dále existují online kurzy na platformách jako Udemy nebo Coursera, kde najdeš hodně praktických tipů.

YouTube je taky skvělý, najdeš tam spoustu videí s technikama jak překonat nervozitu – třeba dýchací cvičení nebo vizualizace před prezentací.

Co se týká praktického cvičení, můžeš zkusit mluvit před zrcadlem nebo natáčet sebe na video a pak si to pustit – to ti pomůže vidět chyby, které děláš, a zlepšit se. Také by ti mohlo pomoct zapojit se do nějakého klubu jako Toastmasters, kde si můžeš procvičit vystupování v bezpečném prostředí.

Všichni jsme nervózní, ale s praxí se to zlepší. Důležitý je trénink a nebát se udělat chybu.

136 slov
1.4 minut čtení
3. 12. 2024
Emil Šrámek
Emil Šrámek
Podobné otázky