Succeed.cz/Fórum/Osobní vs. profesní profil na LinkedIn – co je pro mě lepší?

Osobní vs. profesní profil na LinkedIn – co je pro mě lepší?

Když se podívám na LinkedIn, přemýšlím, jaký typ profilu by pro mě byl výhodnější. Mám se rozhodnout mezi osobním a profesním profilem, ale nevím, co vlastně zvolit. Na jedné straně je to osobní profil, který může ukazovat moji osobnost, zájmy a možná i nějaké hobby. Je možné, že bych mohl oslovit více lidí, kteří mají podobné koníčky jako já. Ale na druhé straně je tu profesní profil, který by mohl lépe reflektovat mé dovednosti a zkušenosti v pracovním světě. Vždyť LinkedIn je přece platforma zaměřená na kariéru a networking, takže by asi dávalo větší smysl mít tam profil zaměřený čistě na profesní růst. Často slýchám od ostatních, že pokud chci najít kvalitní práci nebo navázat nové kontakty v oboru, měl bych mít spíše ten profesionální profil. Jenže co když chci ukázat i svou lidskou stránku? Jaký obsah bych měl sdílet? Kde mám vlastně začít? A co když zapomenu na nějakou důležitou část svého životopisu? Mám se bát, že osobní profil nebude brán vážně? Jak to vlastně funguje při hledání zaměstnání nebo při komunikaci s potenciálními klienty? Takže jsme u toho – je lepší mít osobní nebo profesní profil na LinkedIn? Který z nich mi přinese více příležitostí a úspěchů? Jak mám zvolit správnou strategii pro budování své online identity?

209 slov
2.1 minut čtení
8. 2. 2025
Denisa Rybářová
Denisa Rybářová

Myslím, že záleží na tom, co vlastně chceš na LinkedIn dělat. Pokud hledáš práci nebo chceš navazovat kontakty v oboru, tak bys měl mít hlavně ten profesní profil. Můžeš tam ukázat svoje dovednosti, zkušenosti a co jsi v minulosti dělal. Je dobrý mít tam doporučení od kolegů, to působí víc legit.

Na druhou stranu, pokud chceš, aby lidi viděli i tvou lidskou stránku, můžeš tam přidat něco osobního – třeba koníčky nebo úspěchy mimo práci. Dobrý je sdílet články nebo názory na věci z oboru, to ti pomůže být vidět a spojit se s lidmi, co mají stejné zájmy.

Žádný strach z toho, že osobní profil nebude brán vážně, pokud to bude smysluplný a profesionální. Ale většina lidí tam jde hlavně kvůli kariérním příležitostem, takže profesní profil je asi lepší volba. Vytvoř si tedy strategii – zaměř se na profesní úspěchy, ale klidně to doplníš o něco osobního. Tak zaujmeš víc lidí.

151 slov
1.5 minut čtení
30. 9. 2024
Rudolf Hrdlička
Rudolf Hrdlička

To je fakt dobrá otázka. Osobně si myslím, že bys měl mít spíše ten profesní profil, protože LinkedIn je prostě o kariéře a networkingu. Když se chceš posunout v oboru nebo najít práci, tak je důležité ukázat, co umíš a jaké máš zkušenosti. To ale neznamená, že bys měl úplně ignorovat svoji osobnost. Můžeš do profilu přidat nějaké osobní věci, co tě zajímají nebo jaké máš hobby, ale spíš to držet v rámci profilu, aby to nepůsobilo jako Facebook.

Co se týče obsahu, sdílej články z oboru, přidej nějaké úspěchy z práce nebo projekty, na kterých jsi dělal. Jo a nezapomeň si aktualizovat životopis. Když hledáš práci nebo chceš navázat kontakty, tak ukázat svoji profesní stránku je klíčové. Ale klidně přidej něco osobního – třeba co tě motivuje nebo jaké máš hodnoty. Uvidíš, že to můžeš kombinovat a pak oslovíš lidi jak profesně, tak osobně.

145 slov
1.5 minut čtení
11. 12. 2024
Michal Macek
Michal Macek
Podobné otázky