Succeed.cz/Fórum/Jak začít budovat kontakty na networkingu?

Jak začít budovat kontakty na networkingu?

Když se člověk snaží prorazit v moderním podnikání, tak se dostává k tomu, že budování kontaktů je klíčové. Mě zajímá, jak na to vlastně jít. Jak začít s networkingem, když člověk nemá žádné zkušenosti? Je to o tom chodit na různé akce, nebo se dá i online navazovat vztahy? Myslím si, že v dnešní digitální době je to asi jednodušší, ale jak konkrétně najít správné lidi? Je lepší začít v oboru, který mě zajímá, nebo spíš zkoušet různé oblasti? A co třeba sociální sítě? Jak moc jsou důležité pro budování kontaktů? Je dobré mít profil na LinkedIn a jak ho vlastně správně nastavit, aby mě našli ti praví lidé? Zajímalo by mě i to, jestli existují nějaké tipy na to, co říkat při prvním setkání s někým novým. Jak navázat konverzaci a nezapadnout do stereotypu malých řečí? A co když mám strach oslovit někoho cizího? Je lepší mít nějaký plán nebo se spolehnout na intuici a prostě se ptát? Byl bych rád za každý tip a zkušenost. Vím, že se to nezdá jako jednoduchá věc, ale přece jenom to může být klíčové pro kariérní růst a úspěch ve světě podnikání. Takže jak na to?

194 slov
1.9 minut čtení
17. 7. 2024
Emil Tichý
Emil Tichý

Takže, co se týče networkingu, klíčový je fakt, že začínáš. Akce jsou fajn, ale nemusíš se nutně stresovat tím, že musíš chodit všude. Online je to teď dost jednoduchý - LinkedIn je super místo na začátek. Měj tam profil, co ukáže, kdo jsi a co děláš. Klidně se zaměř na obor, co tě zajímá, ale neboj se zkoušet i jiný oblasti – někdy tě překvapí, co najdeš.

Při prvním setkání to chce být přirozený. Zkus se ptát na jejich práci, co je baví, a sdílej něco o sobě. Klidně to zkus bez plánu – improvizace může bejt fajn. Pokud se bojíš oslovit někoho cizího, klidně začni s malou řečí o tom, co dělá nebo jak se má.

Sociální sítě ti můžou dost pomoct – sleduj lidi z oboru, zapojuj se do diskuzí a komentuj. To ti pomůže dostat se do povědomí.

Myslím, že stačí být otevřený a mít chuť poznávat lidi. Networking je o budování vztahů a časem to přinese výsledky.

160 slov
1.6 minut čtení
28. 12. 2024
Oldřich Havlíček
Oldřich Havlíček

Takže, budování kontaktů je fakt důležitý a není to jenom o tom chodit na akce. Jasně, akce jsou super a můžeš tam potkat spoustu lidí z oboru, ale dneska je hodně možností online. LinkedIn je určitě must-have, dej si tam pořádný profil – fotka, shrnutí, zkušenosti. Hlavně buď aktivní, sdílej články, komentuj příspěvky a zapojuj se do diskuzí. Můžeš taky hledat skupiny nebo fóra na témata, co tě zajímají.

Pokud jde o navazování kontaktů, začni v oboru, který tě baví. Budeš mít o čem mluvit a budeš víc přirozený. Při prvním setkání se snaž vyhnout malým řečem – můžeš se zeptat na jejich názory na aktuální trendy nebo co je v poslední době zaujalo. A pokud se bojíš oslovit někoho cizího, klidně si můžeš připravit pár otázek dopředu. Ale většinou to chce jít s intuicí a prostě se ptát.

Důležitý je mít otevřenou mysl a nebát se zkoušet nový věci. Networking je jako cvičení, čím víc to děláš, tím lepší budeš. Takže běž do toho a objevuj!

165 slov
1.7 minut čtení
24. 10. 2024
Zuzana Světlíková
Zuzana Světlíková
Podobné otázky