Succeed.cz/Fórum/Jak zjistit, zda je můj obor připraven na digitalizaci?

Jak zjistit, zda je můj obor připraven na digitalizaci?

Mám takový dotaz ohledně digitalizace v mém oboru. V poslední době se hodně mluví o tom, jak je důležité přizpůsobit se technologiím a využívat možnosti, které nám moderní doba nabízí. Ale jak vlastně poznat, jestli je můj obor skutečně připraven na digitalizaci? Mám pocit, že některé aspekty mého oboru by mohly těžit z nových technologií, ale nejsou si tím všichni jistí. Jaké signály bych měl sledovat? Co všechno bych měl zvážit – třeba trendy v oboru, konkurenci nebo potřeby zákazníků? Kde začít? Existují nějaké konkrétní metody nebo nástroje, které by mi mohly pomoci analyzovat úroveň digitalizace v mém oboru? Zajímá mě taky, jak zjistit, jestli mé současné procesy a služby jsou dostatečně flexibilní pro integraci nových technologií. A co třeba dostupnost školení nebo podpory pro zaměstnance? Jak důležitá je spolupráce s technologickými firmami nebo startupy? A co si myslíte o tom, že některé obory se zdají být už dávno na vlně digitalizace, zatímco jiné stále tápou? Jak mám tedy postupovat, abych mohl s jistotou říct, že jsem připraven na digitalizaci a že to je krok správným směrem? Budu rád za každou radu alebo zkušenost.

184 slov
1.8 minut čtení
19. 6. 2024
Marcela Hradilová
Marcela Hradilová

Tak jo, digitalizace je teď fakt v kurzu, to je jasný. Ale jak zjistit, jestli na to tvůj obor má? Zkus se zaměřit na několik věcí. Sleduj trendy – co dělá konkurence? Pokud už ostatní nasazují nové technologie a mají úspěch, máš důvod se zamyslet, proč to neudělat taky. Důležitý jsou potřeby zákazníků – co chtějí? Když si všimneš, že očekávají víc digitálních služeb, je to jasný signál.

Další věc, zhodnoť svoje současné procesy. Jsou dost flexibilní? Můžeš je nějak zjednodušit nebo automatizovat? To by ti mohlo hodně pomoct. A školení pro zaměstnance? Pokud není podpora, asi se tím nikam neposuneš.

Spolupráce s technologickými firmami a startupy může být také klíčová. Můžou ti poskytnout know-how a aktuální nástroje. Když vidíš obory, co už digitalizaci zvládly, tak je to motivace – nenech se strhnout tím, že tvůj obor tápe. Prostě začni s malýma krokama a sleduj, co funguje. Jo a nezapomeň se ptát ostatních v oboru, jejich názory můžou být k nezaplacení.

161 slov
1.6 minut čtení
28. 1. 2025
Marek Trnka
Marek Trnka

Jasně, digitalizace je teď velký téma a je fajn, že se o to zajímáš. Hlavně si podle mě dej pozor na to, co dělá konkurence. Když vidíš, že ostatní v oboru začínají využívat nové technologie, můžeš mít signál, že je na čase taky něco podniknout. Zjisti, co zákazníci chtějí – třeba přes průzkumy nebo sociální sítě. Pokud se lidi ptají na online služby nebo mobilní aplikace, tak víš, že je tu poptávka.

Hodně záleží i na tom, jestli máš procesy, co se daj snadno digitalizovat. Například jestli používáte papírové dokumenty nebo starý software. A taky se zamysli nad tím, jestli tví zaměstnanci mají potřebné dovednosti – školení jsou klíčový.

Spolupráce se startupy a technologickýma firmama může bejt hodně přínosná, protože ti můžou pomoct s implementací nových řešení.

No a jasně, není to pro každého obor stejně jednoduchý. Kdekoho to táhne víc do digitalizace než jinýho. Takže si udělej takovej malý audit – zhodnoť co a jak děláte, a pokus se najít místa, kde by tech posun mohl být užitečnej. Někdy stačí i malý změny pro velký posun.

175 slov
1.8 minut čtení
16. 10. 2024
Denisa Dušková
Denisa Dušková
Podobné otázky