Succeed.cz/Fórum/Jak překonat neúspěch a vrátit se zpět do podnikání?

Jak překonat neúspěch a vrátit se zpět do podnikání?

Nejsem si jistý, jestli je to normální, ale mám za sebou dost těžké období, kdy moje podnikání, které jsem budoval s velkým nasazením, prostě zkrachovalo. Bylo to pro mě obrovské zklamání, protože jsem do toho dal všechno a teď se cítím jako ztracený. Zkoušel jsem různé strategie, ale zdá se, že nic nefunguje. Teď se snažím najít cestu zpět a nevím, kde začít. Jak překonat ten pocit selhání? Jak znovu najít motivaci a chuť vrátit se zpět do podnikání? Mám strach z dalšího neúspěchu, ale zároveň toužím po tom, abych zkusil něco nového. Jak se s tímto strachem vyrovnat? Existují nějaké konkrétní kroky, které by mi mohly pomoci znovu se postavit na nohy? Přemýšlím také o tom, jestli není lepší hledat si práci někde jinde. Jak poznat, kdy je čas vzdát se a kdy naopak pokračovat? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních, kteří si prošli něčím podobným. Co vám pomohlo překonat neúspěch a znovu se vrátit do hry? Děkuji za jakékoliv rady a povzbuzení.

163 slov
1.6 minut čtení
14. 2. 2024
Pavla Malečková
Pavla Malečková

Překonat neúspěch je fakt těžký. Hodně lidí si tím prošlo, takže nejsi sám. První krok, co můžeš udělat, je se s tím trochu smířit. Zkus si říct, že je to součást procesu a každý dělá chyby. Někdy je dobrý si udělat odstup a promyslet, co šlo špatně. Zapiš si to, ať to máš na papíře, pak se ti to lépe zpracovává.

Motivaci najdeš v tom, co tě bavilo na začátku, když jsi podnikal. Přemýšlej o nových nápadech nebo o tom, jak bys mohl využít zkušenosti z předchozího podnikání. Strach z dalšího neúspěchu je normální, ale nesmí tě paralyzovat. Zkus začít s něčím menším a postupně se vrátit k větším projektům.

Pokud přemýšlíš o práci někde jinde, tak si to taky klidně zkus – může ti to dát nové pohledy a zkušenosti. Ale pokud chceš pokračovat v podnikání, hledej oporu v komunitě podnikatelů nebo se poraď s někým, kdo už si tím prošel.

Je těžký říct, kdy je čas vzdát se nebo pokračovat – poslouchej intuici a buď otevřený k novým možnostem. Hlavně nezapomeň, že neúspěch není konec; naopak, může být začátkem něčeho nového.

182 slov
1.8 minut čtení
10. 8. 2024
Eliška Navrátilová
Eliška Navrátilová

Není to nic neobvyklého, procházet si těžkým obdobím po neúspěchu. Měl jsem podobnou zkušenost a nejlepší, co můžeš udělat, je začít se soustředit na to, co ses naučil. Zkus si sepsat, co konkrétně nefungovalo a co bys mohl udělat jinak příště. Je fajn si dát čas na zotavení, ale zároveň se nesmíš nechat pohltit strachem z dalšího selhání.

Zkus si nastavit malé cíle – třeba najít novou práci nebo se zapojit do nějakého projektu, který tě baví. Tím se ti vrátí motivace a sebevědomí. Když uvidíš, že něco funguje, dodá ti to energii vrátit se k podnikání.

Pokud máš strach z dalšího neúspěchu, pamatuj, že riziko k podnikání patří. Někdy je lepší se posunout dál a začít s něčím novým, ale nezapomeň na zkušenosti z minulosti. Hlavně se nevzdávej. Rozhodni se podle toho, co tě víc láká – jestli chceš zkusit podnikání znovu nebo se raději usadit v nějaké firmě. Důležité je dělat to, co tě naplňuje.

156 slov
1.6 minut čtení
19. 10. 2023
Stanislav Skála
Stanislav Skála
Podobné otázky