Succeed.cz/Fórum/Jak se neztratit v podnikání po několika prohrách?

Jak se neztratit v podnikání po několika prohrách?

V poslední době se mi stává, že i když se snažím, tak podnikání, na které jsem se tolik soustředil, prostě nefunguje tak, jak jsem plánoval. Měl jsem několik projektů a bohužel většina z nich skončila neúspěchem. Je mi jasné, že prohry jsou součástí cesty každého podnikatele, ale čím déle to trvá, tím těžší je neztratit víru v sebe i v to, co dělám. Chci se zeptat, jak se dá překonat ten pocit beznaděje a frustrace, když se opakovaně snažím nastartovat nové nápady a pořád to nevychází. Jak si udržet motivaci a pozitivní myšlení, když máte na kontě víc proher než úspěchů? Jak se dá z takových situací poučit a jak najít cestu zpět k tomu, abych měl chuť pokračovat dál? Nemám teď na mysli jen konkrétní rady, ale spíš bych byl rád za nějaké osobní příběhy nebo zkušenosti od těch, kteří si prošli něčím podobným. Co vám pomohlo? Jaké techniky nebo přístupy jste použili k tomu, abyste znovu našli směr a energii jít dál? Věřím, že by to mohlo pomoct nejen mně, ale i dalším lidem v podobné situaci.

179 slov
1.8 minut čtení
12. 7. 2020
Eliška Vlčková
Eliška Vlčková

To, co prožíváš, je hrozně běžný, spousta podnikatelů to zná. Mě taky víckrát prohra dost sebrala chuť. Co mi pomohlo? Zkusil jsem se zaměřit na malé úspěchy. I malý pokrok může dodat motivaci. Je dobrý mít okolo sebe lidi, kteří tě podporují a chápou. Ať už to jsou kamarádi nebo jiní podnikatelé. Sdílení zkušeností a příběhů zklamání může být osvobozující.

Další věc je udělat si čas na reflexi. Proč ty projekty nevyšly? Co se dá zlepšit? Místo toho, abych se hned vrhnul do dalšího projektu, věnoval jsem chvilku přemýšlení a učení ze svých chyb. A pak, když jsem byl připravený, začal jsem s novými nápady s větší opatrností a promyšleností.

Určitě to chce čas a trpělivost. Zkoušej si i odpočinout od podnikání, udělat něco jiného, co tě baví. Může to osvěžit hlavu a přinést nové nápady. Každý úspěch po prohře je nakonec sladší.

141 slov
1.4 minut čtení
22. 8. 2023
Anna Pokorná
Anna Pokorná

To, co prožíváš, je něco, co zažil snad každý podnikatel. Taky jsem měl pár projektů, které ne vyšly. Klíčové je si uvědomit, že prohry nejsou konec světa, ale spíš příležitost se něco naučit. Zkus se zaměřit na to, co šlo špatně – udělej si analýzu svých neúspěchů a najdi vzory. Někdy stačí malá změna v přístupu nebo strategie a můžeš dosáhnout úspěchu.

Důležité je i nezapomínat na sebe. Obklop se lidmi, kteří tě podporují a motivují. Sdílej svoje myšlenky s ostatními podnikateli – můžeš se od nich inspirovat. Taktéž si dej pauzu, někdy potřebuješ odstup, aby ses na věci podíval s čerstvou hlavou. A pokud tě to stále táhne zpátky do akce, zkus třeba psychologické techniky jako pozitivní afirmace nebo vizualizaci úspěchu. Věř mi, i když teď to vypadá blbě, může se to obrátit k lepšímu – vydrž a nesmíš přestat zkoušet.

141 slov
1.4 minut čtení
4. 1. 2023
David Vaněk
David Vaněk
Podobné otázky