Succeed.cz/Fórum/Jak se vyrovnat s neúspěchem v podnikání?

Jak se vyrovnat s neúspěchem v podnikání?

Nejlíp bych potřeboval radu ohledně toho, jak se vyrovnat s neúspěchem v podnikání. Nedávno jsem spustil svůj vlastní projekt a měl jsem velké očekávání, ale bohužel to nevyšlo tak, jak jsem si představoval. Cítím se teď dost frustrovaně a nevím, jak dál. Rád bych věděl, jestli máte nějaké tipy nebo rady na to, jak se postavit k neúspěchu. Je hrozně těžké se s tím smířit, když investujete čas a peníze do něčeho, co nakonec nefunguje. Představoval jsem si, že budu mít úspěšný byznys, který mi přinese radost a svobodu, ale teď mám pocit, že jsem selhal. Jak se vlastně dá mentálně zpracovat takový neúspěch? Existují nějaké techniky nebo přístupy, které by mi mohly pomoct se z toho dostat? Zajímá mě i to, jestli je dobré hned začít s novými projekty, nebo jestli je lepší vzít si teď pauzu a zamyslet se nad svými chybami. Bylo by skvělé slyšet vaše příběhy o tom, jak jste se vyrovnali s podobnými situacemi. Jak dlouho vám trvalo dostat se zpět na nohy? Myslíte si, že je důležité si udělat nějakou analýzu toho, co selhalo? Jak se vlastně vypořádat s kritikou a s tím, co si o tom myslí ostatní? Děkuju za každou radu.

199 slov
2 minut čtení
27. 3. 2021
Eva Králová
Eva Králová

Neúspěch v podnikání je fakt těžký. Všichni jsme si tím prošli, takže nejsi sám. Je dobrý si uvědomit, že neúspěch není konec světa, ale spíš příležitost se poučit. Zkus si udělat analýzu, co vlastně nevyšlo. Bylo to špatným marketingem? Nedostatečným průzkumem trhu? Nebo prostě špatným načasováním? Udělej si zápisník a sepiš si to.

Co se týče té frustrace, je to normální. Dopřej si trochu času na odpočinek a pak se nad tím zamysli z pohledu učení. Můžeš třeba zkusit nové projekty, ale doporučil bych ti vzít si chvíli pauzu, aby sis ujasnil, co chceš vlastně dělat dál. Někdy je dobrý se od toho na chvíli distancovat.

A kritika? Ta bude vždycky. Klíčem je vzít si z toho to konstruktivní a ignorovat zbytečné hejty. Hodně lidí, co kritizují, jen závidí nebo neví, co to obnáší. Nakonec, pamatuj, že i ti nejúspěšnější podnikatelé měli spoustu neúspěchů, než se dostali tam, kde jsou teď.

151 slov
1.5 minut čtení
11. 9. 2021
František Macháč
František Macháč

Neúspěch v podnikání je fakt drsný, ale můžeš to brát jako příležitost k učení. Zkus se zamyslet, co konkrétně nevyšlo a proč. Někdy stačí malá změna v přístupu nebo strategii. Vezmi si čas na reflexi, udělej si analýzu, co jsi mohl udělat jinak. Není špatné si vzít pauzu, abys načerpal síly a ujasnil si myšlenky. Hlavně nezapomínej, že i ti nejúspěšnější podnikatelé zažili neúspěchy. Můžeš se inspirovat jejich příběhy, často to jsou lekce, které je dovedly k úspěchu. Když začínáš nový projekt, využij ty zkušenosti z předchozího – zbytečně se neupínej na to, co si o tobě myslí ostatní. Každý má svůj názor a většina lidí nevidí všechen ten tvrdý grunt, co za projektem stojí. Takže se z toho otřep a jdi dál!

123 slov
1.2 minut čtení
1. 12. 2022
Pavel Skála
Pavel Skála
Podobné otázky