Succeed.cz/Fórum/Jak dlouho by měly trvat Pomodoro sezení a přestávky?

Jak dlouho by měly trvat Pomodoro sezení a přestávky?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s tím Pomodoro technikou. Slyšel jsem, že je to skvělý způsob, jak zvýšit produktivitu a lépe se soustředit na práci nebo studium. Ale když jsem se začal do toho více ponořovat, narazil jsem na spoustu různých názorů ohledně délky těch Pomodoro sezení a přestávek. Někdo říká, že ideální je pracovat 25 minut a pak si vzít 5 minut pauzu, ale co když potřebuju víc času na soustředění? Mám zkusit delší pracovní úseky, třeba 45 minut? A co děláte během těch přestávek? Jen si chvíli odpočinete nebo raději uděláte něco aktivního, jako třeba protahování? A co když mě to po nějaké době přestane bavit? Jak si udržet motivaci dodržovat tento režim? Opravdu to pomáhá v dlouhodobém horizontu nebo je lepší si najít vlastní systém? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a doporučení ohledně délky Pomodoro sezení a přestávek, protože chci zlepšit svou efektivitu a lépe si rozvrhnout čas.

153 slov
1.5 minut čtení
2. 2. 2023
Miroslav Paleček
Miroslav Paleček

Pomodoro technika je fakt super, ale můžeš si ji přizpůsobit. Obvykle se doporučuje 25 minut práce a pak 5 minut pauza, ale klidně to změň na 30-45 minut, pokud ti to víc vyhovuje. Důležité je, abys byl produktivní, tak si najdi, co ti sedí. Během těch pauz se doporučuje vstát, projít se nebo si protáhnout svaly, aby ses trochu rozhýbal. Může to pomoct s udržením energie.

Čas od času je dobré si udělat delší pauzu po několika Pomodoro cyklech, třeba 15-30 minut. Udržet motivaci může být těžký, zkus třeba zaznamenávat pokrok nebo si dávat malé odměny za splněné úkoly. Pokud ti Pomodoro začne připadat nudný, klidně experimentuj s různými formáty – třeba zkombinuj s jinými technikami time managementu. Hlavně nezapomínej, že každý má jiný styl práce a co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého.

134 slov
1.3 minut čtení
8. 1. 2025
Daniela Trnková
Daniela Trnková

Jo, Pomodoro je dobrý, ale fakt to chce najít, co ti sedí. Většina lidí dělá těch 25 minut práce a pak 5 minut pauza, což je podle mě fajn, ale pokud se dokážeš soustředit třeba 45 minut, klidně to zkus! Když si pak dáš delší pauzu, třeba 10-15 minut, tak ti to může pomoct zregenerovat se. Během přestávky doporučuju vstát, protáhnout se nebo jít na chvíli ven. Dolehnout tvůrčí krizi není nic neobvyklého, takže mixuj a experimentuj s tím, jak dlouho pracuješ a jak dlouho si odpočíváš. A co se motivace týče, nastavit si malé cíle nebo odměny za splnění Pomodor sezení může dost pomoct. Třeba po čtyřech sezeních si dej delší pauzu a udělej něco příjemného. Nezapomeň, že jde o to najít svůj vlastní systém, co ti bude sedět a co tě bude bavit.

135 slov
1.4 minut čtení
24. 11. 2023
Jiří Košťál
Jiří Košťál