Succeed.cz/Fórum/Jak poznat, že trpím syndromem podvodníka v práci?

Jak poznat, že trpím syndromem podvodníka v práci?

Mám takový pocit, že se mi v poslední době nedaří tak, jak bych si přál, a čím dál víc si uvědomuji, že mám jakýsi divný pocit v souvislosti s tím, co dělám. Někdy mám tendenci si říkat, že vlastně vůbec nevím, jak jsem se dostal na svou pozici a že mě lidé vlastně berou vážně, přestože já sám o sobě pochybuji. Je možné, že trpím syndromem podvodníka? Jaké jsou vlastně příznaky toho, že bych mohl mít tento syndrom? Připadá mi to jako nějaký podivný pocit viny nebo nedostatečnosti, i když si říkám, že jsem možná dosáhl nějakého úspěchu. Často se srovnávám s ostatními a mám strach z toho, že jednou odhalí, že nejsem tak dobrý, jak si myslí. Je normální cítit se takto v zaměstnání? Co když se mi daří lépe než většině kolegů a stejně mám pocit, jako bych byl podvodník? Jaké kroky bych měl podniknout k tomu, abych si tohle uvědomění ujasnil a zbavil se pocitu nedostatečnosti? A co vlastně dělat, když se v práci cítím jako podvodník? Jak poznat hranici mezi zdravou sebereflexí a tímto syndromem? Rád bych slyšel názory ostatních, kteří si možná prošli něčím podobným alebo mají zkušenosti s tímto tématem. Jak jste se vyrovnali s těmito pocity a co vám pomohlo je překonat?

209 slov
2.1 minut čtení
1. 11. 2024
Karel Rybář
Karel Rybář

To, co popisuješ, vypadá hodně jako syndrom podvodníka, což je něco, co zažívá spousta lidí, zvlášť v pracovním prostředí. Často si myslíme, že jsme na svých pozicích omylem nebo že si naši úspěch nezasloužíme. Příznaky jsou hodně podobné – pocit viny, srovnávání se s ostatními, strach z odhalení a nedostatek sebedůvěry. I když se ti daří a máš úspěchy, tenhle pocit může pořád přetrvávat. Je normální takhle se cítit, ale je důležitý to nějak řešit.

Zkus si uvědomit, že každý prochází obdobím pochybností. Můžeš zkusit mluvit s kolegy nebo mentorama o tom, jak se cítíš – možná zjistíš, že jsou na tom podobně. Udržuj si deník úspěchů, abys měl důkaz o tom, co jsi dokázal. Důležitý je taky zaměřit se na pozitivní věci a neustále pracovat na sebedůvěře.

Hranici mezi zdravou sebereflexí a syndromem podvodníka poznáš podle toho, jak moc ti to ovlivňuje život. Když tě ty myšlenky paralyzují nebo znemožňují ti užívat si úspěchy, tak je čas něco změnit. Hlavně nezapomínej, že nejsi sám a že to zvládneš.

167 slov
1.7 minut čtení
17. 12. 2024
Patrik Jiránek
Patrik Jiránek

To, co popisuješ, zní fakt jako syndrom podvodníka. Je dost běžný, i když se o něm moc nemluví. Lidi si často myslí, že nejsou dost dobří, i když mají úspěchy. Příznaky zahrnují pocit nedostatečnosti, srovnávání se s ostatními a strach z odhalení. I když se ti daří lépe než kolegům, ten pocit tam může být pořád.

Zkus se zamyslet nad tím, co tě k tomu vedlo. Možná to souvisí s vysokými očekáváními nebo tlakem na výkon. Dobrý krok je mluvit o tom s někým, třeba s kolegy nebo psychologem. Sdílení těch pocitů ti může pomoct vidět věci jinak. A taky zkus nebrat úspěch jako náhodu – zaměř se na to, co jsi vlastně dokázal a jaké máš dovednosti.

Důležité je najít rovnováhu mezi sebereflexí a sebepodceňováním. Měj na paměti, že není nic špatného na tom mít pochybnosti, ale neměly by tě brzdit v postupu kupředu. Každý má občas nějaké pochybnosti, takže nejsi v tom sám.

153 slov
1.5 minut čtení
29. 12. 2024
Radka Svobodová
Radka Svobodová