Succeed.cz/Fórum/Jaké otázky si klást, abych podpořil svou kreativitu při práci?

Jaké otázky si klást, abych podpořil svou kreativitu při práci?

Kreativita je v dnešním rychlém světě práce klíčová, ale jak ji vlastně podpořit, když se zdá, že nápady nikde? Existuje nějaký osvědčený způsob, jak si pomoci? Co třeba začít s tou nejzákladnější otázkou: Jaké problémy chci vyřešit a kdo mi s tím může pomoct? Je důležité se zamyslet nad tím, co mě motivuje a co mě inspiruje, takže by možná stálo za to se ptát: Co mě v poslední době zaujalo a jak to mohu aplikovat ve své práci? Jaké projekty mě bavily v minulosti a proč? Měli bychom také zvážit, jaké nové dovednosti bych mohl získat, abych rozšířil svůj obzor. Mohlo by být užitečné se ptát: Jaké knihy nebo články bych měl přečíst nebo které online kurzy by mi mohly pomoci? Měl bych také přemýšlet o tom, jaké techniky brainstorming mi fungují nejlépe. Co když vyzkouším něco nového, jako třeba skicování nápadů na papír nebo organizování myšlenkových map? Jak by mi pomohlo udělat krok zpět a podívat se na věci z jiné perspektivy? Je dobré mít na paměti, že kreativita může přijít i tehdy, když se zastavím a relaxuji. Jaké aktivity mi pomáhají uvolnit mysl a otevřít ji novým myšlenkám? Měl bych se také zaměřit na spolupráci s ostatními. Jak mohu zapojit své kolegy do procesu tvoření nápadů? Co kdybychom uspořádali brainstormingovou schůzku a každý přinesl své vlastní nápady? A konečně, jak mohu sledovat svou kreativitu v průběhu času a co mi může napovědět o tom, co funguje a co ne? Je to opravdu fascinující téma, o kterém bych rád diskutoval. Zajímalo by mě, jako si ostatní lidé podporují svou kreativitu při práci.

264 slov
2.6 minut čtení
3. 7. 2023
Pavla Růžičková
Pavla Růžičková

Všechno to, co píšeš, zní fakt dobře. Taky jsem si všiml, že když se zaměřím na problémy, co chci vyřešit, tak mi to dost pomáhá. Třeba si dám víc času na přemýšlení a odpočinou si, i to může uvolnit hlavu. Zkoušel jsem i různé techniky brainstorming jako skicování nebo myšlenkové mapy a fakt to funguje. Vždycky mě taky inspiruje, když se podívám na staré projekty a vzpomenu si, co jsem dělal, co mě bavilo. A souhlasím, spolupráce s kolegy je klíčová. Jakože se sejdeme a každý přinese něco svého, to často přináší čerstvé nápady. A samozřejmě sledování pokroku – to je důležitý mít na paměti, abych věděl, co mi pomáhá a co ne. Kreativita je o objevování a zkoušení nových věcí.

121 slov
1.2 minut čtení
4. 11. 2024
Matěj Hanzl
Matěj Hanzl

Kreativita je fakt důležitá a určitě bych začal tím, co mě motivuje. Zkus si udělat seznam, co tě nedávno inspirovalo, ať už to byly filmy, knihy nebo třeba něco z přírody. Ověřeno funguje, když se zaměříš na spolupráci s ostatními – brainstorming s kolegy může přinést nečekané nápady. Taky se neboj zkoušet nové techniky jako myšlenkové mapy nebo skicování. Klidně si dej pauzu a relaxuj, někdy to pomůže víc než se snažit za každou cenu. A sleduj, co ti funguje – můžeš si třeba vést deník nápadů. Mít přehled o tom, co tě nakopává, je super způsob, jak si udržet kreativní flow.

102 slov
1 minut čtení
6. 11. 2024
Luboš Pecka
Luboš Pecka