Succeed.cz/Fórum/Kde hledat práci, když cestuju po Evropě?

Kde hledat práci, když cestuju po Evropě?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně práce, když plánuju cestovat po Evropě. Mám v úmyslu projet několik zemí, ale zároveň bych rád našel nějaké zaměstnání, abych si mohl pokrýt alespoň část nákladů na cestování. Slyšel jsem o různých možnostech, jako je práce na farmách nebo v hostelech, ale zajímalo by mě, jaké jsou další možnosti. Napadá mě třeba brigáda v restauracích nebo obchodech, ale nevím, jak to funguje s vízy a tak. Jaké jsou nejlepší weby nebo aplikace pro hledání krátkodobé práce? A co nějaké tipy na to, co dělat, když se mi nedaří najít něco hned? Je lepší hledat práci ještě před odjezdem nebo až na místě? Taky bych chtěl vědět, jestli máte nějaké zkušenosti s tím, jak se vyhnout podvodům nebo špatným nabídkám. Myslím tím třeba, jak rozpoznat seriózní nabídky od těch, co slibují hory doly a nakonec nic. Hrozně moc se těším na vaše rady a zkušenosti! Díky!

151 slov
1.5 minut čtení
2. 1. 2023
Matěj Kroupa
Matěj Kroupa

Hledat práci při cestování po Evropě může být docela výzva, ale není to nemožné. Můžeš zkusit stránky jako Workaway nebo HelpX, kde najdeš nabídky na práci na farmách nebo v hostelech výměnou za ubytování a jídlo. Další variantou je Couchsurfing, kde někdy hostitelé hledají pomoc s domácností nebo turistickým byznysem.

Pokud chceš něco víc tradičního, určitě se podívej na místní inzeráty nebo weby jako Indeed, Jooble nebo lokalizované portály podle zemí. Restaurace a kavárny často hledají brigádníky, ale počítej s tím, že angličtina může být základ. S vízy to závisí na tom, odkud jsi a jak dlouho plánuješ zůstat – některé země povolují práce do určité doby bez víza.

Taky se vyplatí mít pár kontaktů v místě, kam jedeš, třeba na sociálních sítích. Hledat práci před odjezdem může být fajn, ale často je lepší to zkusit až na místě, protože tak máš přehled o situaci.

Pokud jde o podvody, dej si pozor na nabídky, které vypadají moc dobře na to, aby byly pravdivé. Vždycky si ověř firmu a zkus najít recenze od ostatních. A když se ti nedaří najít práci hned, nebuď zoufalý – můžeš zkusit dobrovolnické projekty nebo se zapojit do místních aktivit, což ti taky pomůže poznat lidi a možná i nějakou práci seženeš.

204 slov
2 minut čtení
5. 12. 2024
Martin Novák
Martin Novák

Když cestuješ po Evropě a chceš najít práci, tak určitě zkus weby jako Workaway nebo HelpX. Tam můžeš najít práci na farmách nebo v hostelech výměnou za ubytování, což je super. Co se týče restaurací a obchodů, doporučuji se podívat na místní job portály nebo Facebookové skupiny, kde často lidé shánějí pomoc na pár měsíců. Je dobrý mít životopis v angličtině a připravit se na pohovory. Co se víz týče, tak pokud jsi z EU, tak většinou můžeš pracovat bez problémů, ale radši si to ověř na ambasádě, každá země to může mít jinak.

Hledat práci před odjezdem může být fajn pro nějaké zajištění, ale na místě máš větší šanci na osobní kontakt. Hleď na recenze míst, kde chceš pracovat, a pokud ti něco přijde podezřelé (třeba požadují peníze předem), tak radši uteč. Neboj se zeptat místních nebo jiných cestovatelů na doporučení. Držím palce!

143 slov
1.4 minut čtení
5. 11. 2023
Viktor Brož
Viktor Brož