Succeed.cz/Fórum/Jak začít používat LinkedIn pro networking?

Jak začít používat LinkedIn pro networking?

Slyšel jsem hodně o tom, jak je LinkedIn skvělou platformou pro networking a budování kariéry, ale vůbec nevím, kde začít. Myslím, že bych chtěl využít všechny ty možnosti, které LinkedIn nabízí, abych se spojil s lidmi ve svém oboru a možná našel i nějaké pracovní příležitosti. Jenže mám pocit, že je toho tolik a já nevím, jak se do toho vůbec pustit. Jaký je nejlepší způsob, jak si vytvořit profil? Je důležité mít tam profesionální fotku, nebo stačí něco obyčejného? A co vlastně napsat do popisu? Mám se zaměřit na svoje dovednosti, nebo radši popsat svoji pracovní historii? A co když chci oslovit lidi, které neznám? Jakým způsobem bych měl napsat zprávu, aby to vypadalo přirozeně a ne jako spam? Někdo říkal, že je dobré připojit se do skupin a diskutovat tam, ale co když se bojím vyjádřit svůj názor? Jak můžu začít navazovat kontakt s lidmi bez toho, abych působil jako někdo, kdo jen chce něco získat a nic nedává? A co doporučujete udělat po tom, co se mi podaří někoho oslovit? Jak dál pokračovat v budování vztahů? Poraďte mi prosím, jak na to!

185 slov
1.9 minut čtení
17. 2. 2024
Martina Švandová
Martina Švandová

Jak začít s LinkedIn? Takže první věc, co udělat, je vytvořit si profil. Určitě si dej profesionální fotku, něco jako na CV. O popisu – jo, zaměř se na dovednosti i pracovní historii. Napiš něco o tom, co umíš a co jsi dělal, ale snaž se to udělat zajímavě, aby to lidi bavilo číst.

Když chceš oslovit neznámé lidi, zkus napsat zprávu, která bude osobní, třeba zmínit společné zájmy nebo co tě na jejich profilu zaujalo. Nepiš něco jako "Ahoj, chci od tebe práci", ale spíš "Zdravím, vidím, že jsi pracoval v X a mě to zajímá".

Skupiny jsou super místo na networking. Pokud se bojíš vyjadřovat, začni s komentováním příspěvků nebo lajkováním. Můžeš se tak dostat ke slovu postupně. A ohledně navazování kontaktů – snaž se být užitečný, sdílej články nebo tipy z oboru a buď aktivní.

Když už někoho oslovíš a on odpoví, snaž se udržet konverzaci – zeptej se na víc věcí ohledně jejich práce nebo projektů. Budování vztahů chce čas, tak buď trpělivý a nečekej hned velké výsledky.

170 slov
1.7 minut čtení
8. 1. 2024
Jindřich Tvrdík
Jindřich Tvrdík

No, LinkedIn je super, ale může to být trochu zastrašující na začátku. Takže, jak na to? První věc – profil. Určitě si dej profesionální fotku, to hodně pomůže. A co napsat do popisu? Zkus najít balanc mezi dovednostmi a pracovní historií. Napiš, co umíš, ale taky něco o tom, co jsi dosud dělal. Věci jako projekty a úspěchy se hodí.

Když chceš oslovit lidi, tak se neboj napsat pár vět. Můžeš říct, že tě zajímá jejich práce a že bys rád znal jejich názor na něco konkrétního. Je dobrý to udělat osobněji, nepoužívej generické zprávy.

Skupiny jsou skvělý způsob, jak se zapojit. Neboj se vyjadřovat – většinou tam jsou lidi, co chtějí diskutovat. Začni s něčím malým, třeba komentářem na příspěvek.

A když už s někým navážeš kontakt, snaž se udržovat konverzaci. Někdy stačí poslat zprávu s dotazem nebo sdílet něco zajímavého z oboru. Nezapomeň taky dávat hodnotu – sdílej články nebo tipy, co by je mohli zajímat. Jo a buď trpělivej, vztahy se nebudují přes noc.

164 slov
1.6 minut čtení
3. 10. 2024
Eduard Horák
Eduard Horák