Succeed.cz/Fórum/Jak vylepšit svůj životopis pro online žádosti o práci?

Jak vylepšit svůj životopis pro online žádosti o práci?

Zajímá mě, jak můžu vylepšit svůj životopis, když se chci ucházet o práci přes internet. Mám pocit, že můj životopis není tak atraktivní, jak by měl být, a mám strach, že to ovlivní moje šance na úspěch. Jaké části bych měl zvýraznit? Je lepší mít dlouhý a podrobný životopis nebo kratší a výstižnější? Zajímalo by mě také, jestli mám přidávat nějaké specifické dovednosti nebo certifikace, které by mohly zaujmout zaměstnavatele. A co takhle design – má smysl investovat do nějakého profesionálního vzhledu nebo stačí jednoduchý formát? Vím, že dneska je hodně důležité být vidět na internetu, ale jak to udělat s životopisem? A co reference – je dobré je uvádět rovnou v životopisu, nebo je lepší je mít připravené na vyžádání? Jaké jsou vůbec aktuální trendy v oblasti psaní životopisů pro online aplikace? Slyšel jsem, že některé firmy používají automatizované systémy na třídění životopisů, tak jak se tomu přizpůsobit? Mám se bát toho, že bude můj životopis moc tradiční? Rád bych slyšel názory a tipy od lidí, kteří mají zkušenosti s úspěšným ucházením se o práci online. Děkuju!

178 slov
1.8 minut čtení
21. 6. 2024
Veronika Horová
Veronika Horová

Když chceš vylepšit svůj životopis pro online žádosti, tak pár věcí můžeš udělat. Za prvé, drž to stručné a výstižné – ideálně na jedné stránce. Zaměstnavatelé často nemají čas číst dlouhé životopisy, takže se soustřeď na klíčové úspěchy a dovednosti. Zkus přidat specifické dovednosti, co odpovídají práci, o kterou se hlásíš, a jestli máš nějaké certifikace, tak je určitě uveď, to zaujme. Co se týče designu, jednoduchý a přehledný formát stačí; nemusíš investovat do něčeho profesionálního, ale vyhnul bych se příliš křiklavým barvám a fontům.

Je fakt, že některé firmy používají ATS (Applicant Tracking Systems), takže si dej pozor na klíčová slova z inzerátu – to ti může pomoct projít filtrem. Reference můžeš mít připravené na vyžádání, nemusíš je hned uvádět v životopisu. A neboj se být trošku originální, ale ne zase moc tradiční – najdi rovnováhu. Sleduj aktuální trendy jako personalizaci životopisu pro každou pozici; to ukáže tvůj zájem. Hodně štěstí!

152 slov
1.5 minut čtení
13. 11. 2024
Zdeňka Khýrová
Zdeňka Khýrová

Když chceš vylepšit životopis pro online žádosti, tak hlavně zjednoduš a zkracuj. Dlouhý životopis nikdo číst nebude, takže drž to stručné a přehledné. Zaměř se na klíčové dovednosti, které odpovídají tomu, co firma hledá. Certifikace určitě přidej, pokud jsou relevantní, to může hodně zapůsobit. Design je taky důležitý – investice do hezkého vzhledu se vyplatí, ale nemusíš mít nic přehnaného. Jednoduchý, čistý design s dobrým rozvržením stačí.

Co se týče referencí, lepší je je uvádět až na vyžádání – tím ušetříš místo v životopisu. Sleduj aktuální trendy, jako je použití klíčových slov pro automatizované systémy na třídění životopisů (ATS). Když máš tradiční formát, přidej něco osobního, třeba úspěchy nebo projekty, které jsi dělal. Hlavně buď specifický a dej vědět, proč jsi pro tu práci ideální.

A nezapomeň na online přítomnost – profily na LinkedInu nebo portfolia můžou hodně pomoct. Jo a pokud možno se vyhni klišé a obecnostem v popisu zkušeností.

149 slov
1.5 minut čtení
10. 10. 2024
Denisa Hrdá
Denisa Hrdá