Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když práce zabírá celý můj volný čas?

Co dělat, když práce zabírá celý můj volný čas?

Mám takový pocit, že se mi život začíná točit jen kolem práce. V poslední době mi práce zabírá veškerý volný čas a už mi to opravdu leze na nervy. Každý den přicházím do kanceláře, dělám své úkoly, a když se zdá, že je konec dne, tak zjistím, že mám ještě spoustu věcí na stole, které musím dodělat. Když se dostanu domů, místo toho abych si odpočinul nebo se věnoval rodině a koníčkům, tak sedím s notebookem na klíně a snažím se dohnat to, co jsem nestihl během dne. Každý víkend je to stejné – místo relaxace nebo výletu s přáteli trávím čas jen tím, že odpovídám na e-maily a plánuju další týden. Cítím se unavený a frustrovaný, protože mě moje práce sice živí, ale zároveň mě i ubíjí. Jak to změnit? Jak si najít rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem? Existuje nějaká osvědčená metoda, jak si zorganizovat čas tak, abych měl konečně čas na sebe a na lidi kolem mě? Dává smysl mluvit s nadřízeným o tom, že bych potřeboval nějaké úlevy nebo flexibilnější pracovní hodiny? Nebo je lepší hledat jinou práci? Jak zvládnout stres z práce a přitom si užívat život naplno? Všichni říkají, že bych měl mít work-life balance, ale jak toho dosáhnout v tomto uspěchaném světě?

209 slov
2.1 minut čtení
8. 2. 2025
Rudolf Prchal
Rudolf Prchal

Znám ten pocit, taky jsem si tím prošel. Práce může fakt sežrat veškerý volný čas, hlavně pokud máš náročnou pozici. Důležité je si uvědomit, že tohle není dlouhodobě udržitelné. Zkus si nastavit nějaké hranice – třeba nepracovat po určité hodině nebo o víkendech. Vytvoř si seznam priorit, abys věděl, co je opravdu důležité dodělat a co může počkat.

Mluvit s nadřízeným rozhodně dává smysl. Můžeš zkusit vysvětlit, že se cítíš přepracovaný a že bys potřeboval více flexibility. Možná vám nabídnou nějaké úlevy nebo ti pomůžou s dávkováním práce.

A pokud to nepomůže? Pak je možná na čase přemýšlet o změně zaměstnání. Užij si čas s rodinou a na koníčky, i kdyby to mělo být jen pár hodin týdně – to ti dobije baterky. A nezapomeň, život je víc než jen práce.

131 slov
1.3 minut čtení
3. 1. 2025
Bedřich Jirásek
Bedřich Jirásek

Je to fakt náročný, když se práce začne doslova vsunovat do všeho volného času. Já jsem byl ve stejné situaci. Co mi pomohlo, bylo si uvědomit, že musím mít nějaké hranice. Zkus si nastavit pevnou pracovní dobu a opravdu ji dodržovat. Když skončíš, tak prostě zapni "nepřítomnost" a odlož notebook. Můžeš zkusit i plánování týdne – naplánuj si aktivity na víkend, ať máš něco, co tě láká a motivuje. Taky bych doporučil promluvit si s nadřízeným. Možná by ti vyšel vstříc s flexibilními hodinami nebo snížením úvazku, když to bude možné. Pokud se nic nezmění, pak asi bude lepší hledat jinou práci, kde je ten work-life balance brán vážněji. A nezapomeň se věnovat svým koníčkům nebo rodině, aspoň na chvilku, jinak se zblázníš.

123 slov
1.2 minut čtení
12. 12. 2024
Ludmila Procházková
Ludmila Procházková