Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když se mi někdo posmívá za moje nápady?

Co dělat, když se mi někdo posmívá za moje nápady?

Nedávno jsem se setkal s nepříjemnou situací, kdy jsem na jednom brainstormingovém setkání přišel s nápadem, který mi přišel jako super řešení pro náš projekt. Očekával jsem nějakou konstruktivní kritiku nebo alespoň diskuzi, ale místo toho jsem narazil na posměch a ironické komentáře od kolegů. Chtěl bych vědět, co vlastně dělat v takových situacích. Jak se vyrovnat s tímto druhem negativní reakce? Není to poprvé, co čelím posměchu, a začínám mít pocit, že moje kreativita a odhodlání přichází vniveč. Je normální, že se lidé navzájem takto posmívají? Měli bychom se bát sdílet naše myšlenky, když víme, že můžeme být za to kritizováni? Co byste doporučili? Jak se udržet motivovaný i po takových zkušenostech? A když už je člověk v situaci, kdy ho ostatní zpochybňují, jak najít sílu pokračovat? Zajímalo by mě také, jestli máte nějaké tipy na to, jak efektivně reagovat v takových chvílích bez toho, abychom přišli o důvěru ve vlastní názory. Předem díky za vaše rady!

158 slov
1.6 minut čtení
28. 12. 2020
Milena Koutná
Milena Koutná

Odpovídám ti z vlastní zkušenosti. Když se ti někdo posmívá za nápady, je to fakt na hovno a dokáže to dost demotivovat. Nejdůležitější je ale neztratit víru v sebe a svoje myšlenky. Zkus se na to podívat jako na učení – ne každý nápad bude mít úspěch a to je v pohodě. Můžeš třeba zkusit mluvit s někým, kdo ti rozumí a podpoří tě, než se postavíš zpátky na nohy. A co se týče reakce na posměch, tak klidně můžeš říct něco jako: "Díky za názory, ale já to vidím jinak". Hlavně si pamatuj, že kreativita není o tom, jestli všichni souhlasí, ale o odvaze ji sdílet. Takže i když tě ostatní kritizují, neboj se jít dál, protože tvoje nápady mají hodnotu. Drž se!

124 slov
1.2 minut čtení
14. 5. 2023
Emil Kovařík
Emil Kovařík

Nepříjemná situace, to chápu. Je docela běžné, že lidé reagují na nové nápady posměchem, zvlášť když se bojí změn nebo nechtějí vybočit z komfortní zóny. První krok je asi nenechat se tím rozhodit. Zkus se zamyslet, proč ti tvůj nápad přišel skvělý a buď si za ním stát. Když tě ostatní shazují, můžeš zkusit říct něco jako: "Rozumím, že to může znít divně, ale co kdybychom to probrali?" Třeba to otevře diskuzi. Vždycky budeš mít lidi, co nebudou rozumět nebo ocení tvoje myšlenky. Je důležitý si udržet motivaci a pokračovat v přicházení s novými nápady, i když ti někdo nalije smůlu na hlavu. Pokud se ti to stává často, zkus najít někoho, kdo tě podpoří a s kým si můžete navzájem sdílet nápady bez posměchu. A pamatuj, že kritika může být někdy konstruktivní, takže na to koukej i z jiného úhlu pohledu. Zkrátka, nevzdávej se a hledej cesty, jak se s tím vyrovnat.

153 slov
1.5 minut čtení
27. 4. 2024
Daniel Urban
Daniel Urban