Succeed.cz/Fórum/Nejlepší nástroje na sledování webového provozu?

Nejlepší nástroje na sledování webového provozu?

Webový provoz je pro každého, kdo podniká online, naprosto klíčovým faktorem úspěchu. Bez správného sledování dat se totiž nedá příliš efektivně optimalizovat marketingová strategie nebo zjistit, co na webu funguje a co ne. Čím dál víc lidí se zajímá o to, jaké nástroje a aplikace jsou nejlepší na monitorování návštěvnosti a chování uživatelů. Jaké máte zkušenosti s různými analytickými nástroji? Používáte Google Analytics, nebo dáváte přednost něčemu jinému? Jaké metriky sledujete nejvíc a proč? Například mě zajímá, jak si stojí nástroje jako Hotjar nebo SEMrush v porovnání s klasickým Googlem. Všichni víme, že existuje spousta možností, ale které z nich vám pomohly nejvíc ve vašem podnikání? A co třeba sledování konverzních poměrů nebo zdrojů návštěvnosti? Je lepší se soustředit na organickou návštěvnost, nebo raději investovat do placené reklamy a jejího sledování? Rád bych slyšel vaše názory a tipy na to, co byste doporučili nováčkům i ostříleným podnikatelům. Jaké nástroje považujete za nepostradatelné pro analýzu webového provozu?

156 slov
1.6 minut čtení
21. 12. 2024
Alena Zajícová
Alena Zajícová

Náhodou, já používám Google Analytics a zatím mi to stačí. Je tam všechno, co potřebuji, jako návštěvnost, chování uživatelů a konverzní poměry. Ale teď uvažuju o Hotjaru, protože jsem slyšel, že ty heatmapy jsou super pro pochopení, jak lidi na stránce reagují. SEMrush jsem zkoušel taky, hlavně na sledování SEO a klíčových slov, ale není to úplně moje oblíbené. Myslím, že nejlepší je mít kombinaci těchto nástrojů. Co se týká organické vs. placené návštěvnosti, tak bych řekl, že obojí má svoje místo. Ale pokud jsi nový, tak asi začni s organikou a pak přidávej PPC kampaně, když máš rozpočet. Hlavně se soustřeď na to, co ti dává nejlepší ROI a co funguje pro tvoji cílovku.

115 slov
1.2 minut čtení
3. 10. 2024
Alois Dvořák
Alois Dvořák

Sledování webového provozu je fakt zásadní. Já osobně používám Google Analytics, protože je to zkrátka klasika a většina lidí s tím má zkušenosti. Je super, že ti to ukáže spoustu údajů jako jsou zdroje návštěvnosti, chování uživatelů, konverzní poměry atd. Ale poslední dobou jsem začal zkoušet i Hotjar – to je pecka na heatmapy a sledování, jak se lidi pohybují na stránce. To ti dá hodně jiný pohled na věc než jen čísla z GA.

Co se týče SEMrush, tak ten je dobrý na SEO analýzu a sledování konkurence. Pomůže ti zjistit, co dělají ostatní a kde máš mezery. V poslední době jsem si ale uvědomil, že je důležitý sledovat nejen organickou návštěvnost, ale i placené kampaně. Ty můžou být dost přínosný, když se to dobře nastaví. Hlavně když se dostaneš do bodu, kdy víš, co funguje a co ne.

Nováčkům bych doporučil začít s GA, naučit se základní metriky jako bounce rate nebo average session duration a pak teprve experimentovat s dalšími nástroji. Nezapomeňte, že každá kampaň by měla mít stanovené cíle a podle toho pak vyhodnocovat úspěšnost. Nástroje jsou skvělé, ale bez správné strategie to prostě nepůjde.

187 slov
1.9 minut čtení
29. 9. 2024
Jiří Dvořák
Jiří Dvořák