Udržitelné investice – jsou opravdu ziskové nebo jen trend?
Zajímalo by mě, jestli jsou udržitelné investice skutečně výhodné nebo jestli je to jen nějaký současný trend, který brzo pomine. Slyšel jsem o tom tolik pozitivních věcí, ale zároveň se mi zdá, že spousta lidí to vidí jako módní vlnu. Jak to vlastně je? Mám pocit, že investice do ekologických projektů a firem, které se hlásí k zeleným iniciativám, mají být ziskové, ale občas mám pocit, že to všechno je spíše marketingový trik. Mohou být udržitelné investice opravdu dobrou příležitostí pro výnosy, nebo se spíš ukazuje, že je to riskantní krok, který může přinést více ztrát než zisků? Mám strach, že pokud do toho půjdu, tak se dostanu do situace, kdy budu mít peníze v něčem, co není schopno generovat slušný zisk. Jaké máte zkušenosti s tímto typem investování? Máte nějaké tipy na to, jak zjistit, zda konkrétní udržitelná investice je skutečně výhodná? Občas čtu články o návratnosti takových investic a zdá se mi, že jsou někde hodně rozporuplné názory. Proč je tedy tolik lidí přesvědčených o tom, že udržitelné investice mají budoucnost a mohou přinést dobrou návratnost? Je to opravdu pravda nebo je to pouze důsledek tlaku na ekologické chování ve společnosti? Co říkáte na řešení jako ESG (environmentální, sociální a správa) kritéria? Ovlivňují opravdu výkonnost akcií těchto firem? Rád bych slyšel názory od lidí, kteří se do tohoto světa ponořili a mají už nějaké zkušenosti. Myslíte si, že by měl člověk diverzifikovat své investice a zahrnout i udržitelné možnosti? Jak vlastně poznat seriózní firmy zabývající se udržitelnými projekty od těch, které to dělají jen kvůli zisku a image? Udržitelnost je důležitá věc a já bych chtěl vědět víc o tom, jak ji správně začlenit do svého portfolia bez toho, abych riskoval větší ztrátu.