Succeed.cz/Fórum/Jak začít vyjednávat o ceně u nemovitosti?

Jak začít vyjednávat o ceně u nemovitosti?

Když si chci pořídit nějakou nemovitost, tak mám pocit, že vyjednávání o ceně je pro mě úplně cizí pojem. Jak vlastně začít? Mám se na to připravit nějakými informacemi nebo raději oslovit někoho, kdo už v tom má víc zkušeností? Je dobré zjistit, jaká je tržní cena podobných nemovitostí v okolí, nebo to je spíš ztráta času? Četla jsem, že je důležité mít určitou strategii při vyjednávání, ale co to vlastně znamená v praxi? Znáte nějaké tipy, jak se orientovat v tom, co říct a jak argumentovat, když cena neodpovídá mému rozpočtu? A co když prodávající nedá na moje argumenty a trvá si na své ceně? Jaké jsou typické chyby, kterých bych se měla vyvarovat při vyjednávání? Kde začít a co bych měla mít na paměti, abych si nepřipadala jako úplný nováček? Ráda bych slyšela vaše názory a zkušenosti s touto tématikou. Jaké jsou vaše rady pro úspěšné vyjednávání o ceně u nemovitosti?

153 slov
1.5 minut čtení
12. 6. 2024
Eduard Jonáš
Eduard Jonáš

Takže, první věc, co bych doporučil, je udělat si domácí úkol. Zjisti si, jaká je tržní cena podobných nemovitostí v okolí. To ti dá představu, kolik má smysl nabízet. Dobrý start je vyhledat aktuální nabídky a prodeje v poslední době, abys měla konkrétní čísla na podporu svých argumentů.

Když začneš vyjednávat, klidně začni s nabídkou pod tím, co chtějí. Je to normální taktika. Ukaž, že máš přehled a víš, proč ta cena není adekvátní. Můžeš zmínit třeba opravy, které by nemovitost potřebovala, nebo že jsi viděla srovnatelné byty za nižší cenu.

Pokud prodávající trvá na své ceně, nevzdávej se hned. Zkus pojmenovat důvody, proč by měl být ochoten cenu snížit. Místo "to je moc" řekni "na základě toho a toho si myslím, že by to mělo být spíš tolik".

Co se týče chyb, dej si pozor na to, abys nevypadala zoufale nebo příliš naivně. Neposílej příliš nízké nabídky hned na začátku, jinak můžeš ztratit důvěru. A hlavně si nenech ujít příležitost přemýšlet o alternativních možnostech jako jsou další nabídky nebo jiné nemovitosti – když prodávající uvidí, že máš i jiné možnosti, může být otevřenější k vyjednávání.

Na závěr – pokud nejsi zkušená, oslovit někoho kdo tomu rozumí může být fajn nápad. Ale klidně to zkus i sama. Hlavně se nestresuj a ber to jako přirozenou součást procesu.

213 slov
2.1 minut čtení
3. 1. 2025
Milan Král
Milan Král

Když začneš vyjednávat o ceně nemovitosti, je dobré se připravit. Zjisti si, jaká je tržní cena podobných nemovitostí v oblasti. To ti dá silnější pozici, když půjdeš jednat. Oslovování realitních makléřů nebo lidí, co mají zkušenosti, ti může taky hodně pomoct, takže se ničeho neboj. Měj nějakou strategii – třeba si předem urči maximální cenu, kterou jsi ochotná zaplatit.

Při vyjednávání začni s nižší nabídkou než je cena, co chtějí, a vysvětli proč. Argumenty jako stav nemovitosti, potřeba oprav nebo i délka jejího prodeje můžou fungovat. Pokud prodávající trvá na své ceně, nebuď hned naštvaná. Zkus nabídnout něco jiného – třeba další platby až po určité době nebo požádat o zlevnění při rychlém prodeji.

Dávej si pozor na chyby jako příliš emotivní přístup nebo neznalost trhu. Neztrácej naději, pokud neseženeš dohodu hned napoprvé. Někdy to chce čas a trpělivost. Hlavně si věř a buď sebevědomá.

143 slov
1.4 minut čtení
2. 12. 2024
Milan Kovařík
Milan Kovařík