Succeed.cz/Fórum/Jak udělat, aby se zaměstnanci báli říct své nápady?

Jak udělat, aby se zaměstnanci báli říct své nápady?

Zajímalo by mě, jakým způsobem můžu ve firmě vytvořit atmosféru, ve které se zaměstnanci budou obávat sdílet své nápady a názory. Myslím, že v dnešní době je důležité mít zaměstnance, kteří jsou kreativní a nebojí se projevit. Ale jak toho dosáhnout, když mám pocit, že většina lidí raději mlčí a drží se zpátky? Co byste doporučili, abych mohl povzbudit strach z vyjádření myšlenek? Mám zkusit nějaké konkrétní techniky nebo přístupy? Jaké faktory by mohly ovlivnit to, že se lidé bojí mluvit? Je důležité mít nějaké struktury nebo pravidla, která by to podpořila? A co když už mám v týmu lidi, kteří jsou otevřenější – jak je mohu dostat do stejného režimu jako ostatní? Rád bych slyšel vaše názory na to, jakým způsobem můžu efektivně zastrašit zaměstnance tak, aby se báli říkat nápady a tím pádem udrželi vše pro sebe. Vím, že to zní zvláštně, ale jsem zvědavý na vaše zkušenosti a tipy!

152 slov
1.5 minut čtení
14. 9. 2023
Eliška Doleželová
Eliška Doleželová

Tak tohle je dost divný dotaz. Obyčejně bys chtěl, aby lidi sdíleli svoje nápady, ne? Ale pokud opravdu chceš vytvořit atmosféru strachu, můžeš zkusit pár věcí. Například, můžeš ignorovat nebo kritizovat každého, kdo se pokusí něco říct. Nezapomeň na to, že čím víc budeš zdůrazňovat chyby a nedostatky v nápadech, tím víc se budou lidi bát mluvit. Můžeš taky nastavit vysoké standardy a vyžadovat dokonalost, což je dost paralyzující. A pokud máš v týmu někoho, kdo je otevřenější, snaž se ho občas ponížit nebo mu dávat najevo, že jeho názory nemají váhu. To ostatní lidi odradí od toho, aby se snažili. Vytvoř atmosféru konkurence mezi zaměstnanci – ať si navzájem nevěří a radši se drží zpátky. Samozřejmě, je to cesta do pekel pro kreativitu a týmového ducha, ale pokud tohle hledáš... tak hodně štěstí.

134 slov
1.3 minut čtení
20. 1. 2024
Patrik Janeček
Patrik Janeček

Takhle to sice zní divně, ale pokud chceš, aby se zaměstnanci báli říkat nápady, zkus vytvořit prostředí, kde chybí důvěra. Můžeš třeba ignorovat příspěvky nebo kritizovat nápady, což dodá lidem pocit, že jejich myšlenky nemají cenu. Dobrý způsob je taky zaměřit se jen na negativní zpětnou vazbu a nikdy nepochválit ani dobré návrhy. Také je fajn mít nějakou hierarchii, kde se názory podřízených prostě ignorují. Zkus používat zastrašování, jako jsou hrozby za špatné výsledky nebo odhalení chyb v prezentacích. A pokud někdo otevřenější se pokusí něco říct, tak ho prostě přeruš a dej najevo, že to není žádná důležitá věc. To by mělo stačit na to, aby si lidi radši mysleli svoje a mlčeli.

114 slov
1.1 minut čtení
11. 10. 2024
Dominik Hladík
Dominik Hladík