Succeed.cz/Fórum/Co napsat do životopisu při změně kariéry?

Co napsat do životopisu při změně kariéry?

Chci se zeptat, jak správně přizpůsobit životopis, když plánuju změnit svou kariéru. Mám za sebou několik let v oblasti, kde jsem dělal něco úplně jiného, a teď bych rád přešel do oboru, který mě vždycky zajímal. Jenomže nevím, co přesně bych měl do životopisu napsat, abych ukázal, že mám potenciál uspět v této nové oblasti. Měly by tam být nějaké speciální dovednosti nebo zkušenosti, které by mohly být relevantní, i když vlastně nemám žádné přímé zkušenosti v tom novém oboru? A co třeba moje předchozí pracovní pozice? Měly by být zmíněny v životopisu vůbec, nebo se raději zaměřit pouze na dovednosti a osobní kvality, které by mohly být pro novou práci užitečné? Jak moc mohu vytáhnout z předchozího zaměstnání něco, co by mohlo oslovit potenciální zaměstnavatele v zcela jiném odvětví? A co když jsem třeba dělal něco jako marketing a teď bych chtěl jít do IT? Jak tohle všechno skloubit dohromady? Kdo máte nějaké zkušenosti s tímto přechodem a jaké rady byste mi dali ohledně struktury a obsahu životopisu? Rád bych slyšel názory a tipy od těch, kteří si tím prošli.

181 slov
1.8 minut čtení
8. 2. 2022
Kateřina Kuchařová
Kateřina Kuchařová

Pokud chceš změnit kariéru, tak v životopisu se soustřeď na přenositelné dovednosti a zkušenosti. I když jsi třeba pracoval v marketingu, můžeš zdůraznit věci jako analytické myšlení, schopnost komunikace nebo projektové řízení, což se hodí i v IT. Vytvoř sekci s dovednostmi, kde vypíšeš ty relevantní pro nový obor, klidně i nějaké kurzy nebo certifikáty, co jsi si udělal na vlastní pěst. Co se předchozích pracovních pozic týče, tak je zmínit určitě můžeš, ale cvakni je spíš do pozadí a dej důraz na to, co z toho může být užitečný pro IT. Například, jestli jsi měl nějakou zkušenost s datovou analýzou nebo programováním v marketingu, to určitě vyzdvihni. Ujisti se, že životopis má jasnou strukturu a je přehlednej. Hlavně si dej pozor na to, aby nebyl moc dlouhej - maximálně jedna A4. Dobrý je taky napsat motivační dopis, kde vysvětlíš, proč chceš ten přechod udělat a co tě k tomu vede.

151 slov
1.5 minut čtení
8. 2. 2025
Soňa Hrdličková
Soňa Hrdličková

Když měníš kariéru, hodně záleží na tom, jak prezentuješ svoje dovednosti a zkušenosti. I když nemáš přímé zkušenosti v novém oboru, můžeš z minulých jobů vytáhnout věci, co se hodí. Například pokud jsi dělals marketing a teď chceš do IT, můžeš zmínit třeba analytické schopnosti nebo projektový management. Tyhle věci jsou v obou oborech důležitý.

Zaměř se na přenositelné dovednosti – jako komunikaci, týmovou práci, řešení problémů a třeba i technologickou zdatnost, pokud něco takového máš. Mysli na úspěchy z minulosti a jak je můžeš aplikovat tam, kam jdeš.

Pokud jde o strukturu životopisu, klidně tam dej sekci s relevantními dovednostmi hned na začátek. Pak se můžeš vrátit k předchozím pozicím, ale spíš stručně, zaměř se na to, co by mohlo zaměstnavatele zajímat v souvislosti s novým oborem. Ukaž nadšení pro změnu a motivaci učit se. Ten zápal je fakt důležitej!

A nezapomeň si udělat nějaké kurzy nebo certifikace k tomu novému oboru – to ti taky pomůže dostat se do hry a ukázat, že to s tou změnou myslíš vážně.

171 slov
1.7 minut čtení
19. 12. 2024
Martin Hrubý
Martin Hrubý