Succeed.cz/Fórum/Jak si vybrat mentora, když nevím, co přesně chci dělat?

Jak si vybrat mentora, když nevím, co přesně chci dělat?

Život je plný nejasností a někdy se cítím jako ztracený v oceánu možností. Když přemýšlím o své kariéře, uvědomuji si, že bych potřeboval někoho, kdo mi pomůže nasměrovat mé kroky a ukázat mi cestu. Jenže je tu jeden zásadní problém – vlastně nevím, co chci dělat. Jak tedy mohu vybrat mentora, když nemám jasno v tom, jaká by měla být moje budoucnost? Mám si vybírat někoho podle jeho zkušeností v oboru, který mě zajímá, nebo spíš podle jeho schopnosti inspirovat a motivovat? Je důležité mít konkrétní cíl před tím, než začnu hledat mentora, nebo je dobré mít mentora právě proto, abych si ten cíl ujasnil? Vím, že mentorství může být klíčové pro můj osobní i profesní růst, ale jak to udělat správně, když jsem na začátku a všechno mi přijde chaotické? Myslíte si, že by bylo lepší najít někoho z mé oblasti zájmu a zkoušet se od něj učit různé věci, nebo bych měl hledat někoho s širším rozhledem, kdo by mi pomohl najít nové příležitosti a směry? Jak začít s tímto procesem bez konkrétního plánu? Víte o nějakých osvědčených způsobech, jak najít vhodného mentora bez toho, abych měl jasnou představu o své budoucnosti? Děkuji za jakoukoli radu!

198 slov
2 minut čtení
13. 9. 2024
Lukáš Kříž
Lukáš Kříž

Není jednoduché vybrat mentora, když máš v hlavě chaos a nevíš, co chceš. Zkus se zamyslet nad tím, co tě baví nebo co tě jen tak zaujalo v minulosti. I když nemáš konkrétní cíl, můžeš hledat někoho, kdo ti ukáže různé možnosti. Hlavně je důležitý, aby ti ten člověk sedl a byl otevřený sdílet svoje zkušenosti. Hledej někoho s širšími obzory – tak ti může pomoct objevit věci, o kterých jsi ani nevěděl, že tě zajímají. Klidně se zkus spojit s lidmi přes sociální sítě nebo na networkingových akcích. Můžeš začít i s někým z tvého okruhu známých a uvidíš, jak to půjde. Důležité je mít otevřenou mysl a být připravený se učit. S mentorem můžeš pak společně prozkoumávat různé cesty a snad i najdeš směr, který ti bude dávat smysl.

132 slov
1.3 minut čtení
7. 2. 2024
Eduard Vaněk
Eduard Vaněk

Takže hledáš mentora, ale nemáš úplně jasno v tom, co chceš? To je normální. Nejlepší je začít tím, že si uděláš seznam věcí, které tě aspoň trošku zajímají. Pak hledej někoho, kdo má zkušenosti v těch oblastech, ale i někoho, kdo ti prostě sedne jako osobnost. Někdy je lepší mít mentora, který tě motivuje a inspiruje, než někoho čistě odborníka.

Můžeš zkusit navštívit různé networkingové akce nebo se zapojit do komunitních skupin. Často tam potkáš lidi, kteří ti můžou nabídnout pohled na různé obory a pomoci ti najít směr. Nezapomeň, že mentorství může být proces, takže klidně zkoušej různé lidi – můžeš se od každého něco naučit. Není nutné mít vše vyjasněné hned – mentor může pomoct objasnit věci a ukázat ti nové možnosti.

124 slov
1.2 minut čtení
25. 7. 2024
Marie Zemanová
Marie Zemanová