Succeed.cz/Fórum/Jak zůstat pozitivní, když se mi nedaří v práci?

Jak zůstat pozitivní, když se mi nedaří v práci?

Nedávno jsem si uvědomil, že se mi v práci nedaří tak, jak bych si představoval. Po několika měsících snahy a úsilí na projektech, které se zdály býti slibné, jsem začal cítit frustraci a beznaděj. V poslední době mám pocit, že každý den přináší více překážek než úspěchů. Na schůzkách se mi nedaří prosadit své myšlenky, kolegové se zdají být proti mně a já se začínám obávat o svoji budoucnost v této firmě. Skoro bych řekl, že mě přepadá pesimismus. Jak vlastně zůstat pozitivní v takové situaci? Jak překonat tyto pocity a nepropadat depresi, když neúspěchy přicházejí tak snadno? Zkoušel jsem různá motivační videa a citáty, ale i tak je to těžké. Je to normální cítit se takto? Co byste doporučili jako účinné strategie nebo techniky k udržení optimismu a motivace v těžkých časech? Měl by člověk zkusit změnit přístup k práci nebo se snad zaměřit na osobní rozvoj? Jak si udržet pozitivní myšlení i ve chvílích, kdy se zdá, že všechno jde špatně? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti.

170 slov
1.7 minut čtení
29. 3. 2023
Jindřich Tvrdík
Jindřich Tvrdík

To, že se teď cítíš takhle, je úplně normální. Každý má občas období, kdy mu to v práci nejde, a je těžký zůstat pozitivní, když máš pocit, že vše se ti hroutí pod rukama. Zkus se zaměřit na malé úspěchy, i když to může znít jako klišé – třeba jen dokončení úkolu nebo dobrá zpětná vazba od kolegy. Hlavně se nesrovnávej s ostatními, každý má svoje boje, i když to na první pohled nevypadá. Změna přístupu může pomoct – zkus třeba vidět chyby jako příležitosti k učení, ne jako selhání. Dobrý nápad je najít si nějakou činnost mimo práci, co tě baví a naplňuje, a tím si trochu vyčistit hlavu. Osobní rozvoj je taky skvělý směr – investuj čas do něčeho nového nebo do zdokonalování svých dovedností. Nakonec nezapomínej na podporu přátel nebo rodiny; mluvit o tom může hodně ulevit. Drž se!

142 slov
1.4 minut čtení
1. 8. 2024
Hana Kočová
Hana Kočová

Zní to, že procházíš fakt náročným obdobím. Je normální se cítit frustrovaně, když věci nejdou dle plánu. Zkus se zaměřit na malé úspěchy, i když se zdají bezvýznamné – třeba to, že jsi se odvážil říct svůj názor na schůzce, nebo že jsi dokončil úkol, který ti dal zabrat. Může pomoct i změnit přístup – místo soustředění na neúspěchy zkus přemýšlet o tom, co se můžeš naučit z každé situace. Zvaž také, jestli by ti neprospělo si udělat pauzu, nabrat síly a pak se na práci podívat s čistou hlavou. Osobní rozvoj je skvělá cesta – zkus nějaký kurz nebo workshop, třeba najdeš inspiraci a nové nápady. Nezapomeň, že jsi v tomhle sám – hodně lidí zažívá podobné věci a je důležité si o tom povídat. Udržení pozitivního myšlení není snadné, ale klíčové je nesedět jen v té negativní spirále. Takže se snaž být k sobě shovívavý a dej si čas. Držím palce!

153 slov
1.5 minut čtení
17. 10. 2023
Marie Balounová
Marie Balounová