Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když mám při práci z domova moc stresu?

Co dělat, když mám při práci z domova moc stresu?

V poslední době se mi zdá, že práce z domova je pro mě stále větší zátěž. Když jsem dřív chodil do kanceláře, měl jsem jasný režim a strukturu, ale teď se všechno nějak rozpadá. Zatímco jsem byl zvyklý na kolegy kolem sebe, teď se cítím osamělý a neustále pod tlakem. Někdy mám pocit, že úkoly nikdy nekončí a já nevím, jak se s tím vyrovnat. Mám hodně stresu z toho, že musím být produktivní, i když doma je tolik rozptýlení – domácnost, rodina, povinnosti. Rád bych věděl, co s tím můžu dělat. Jak si udržet motivaci a klid? Jak si nastavit pracovní prostředí tak, abych se cítil lépe? Existují nějaké techniky na zvládání stresu, které by mi mohly pomoci? A jak se učit oddělovat práci od osobního života, když všechno dělám na jednom místě? Chtěl bych slyšet vaše tipy a zkušenosti, co vám pomohlo v těchto těžkých časech. Jakým způsobem se s tím vypořádat a nezbláznit se? Jaké strategie nebo rutiny jste si vytvořili, aby vám to šlo lépe? Děkuji za jakoukoli radu.

173 slov
1.7 minut čtení
11. 4. 2024
Matěj Voříšek
Matěj Voříšek

Mám to podobně, taky se mi práce z domova zdá těžší. Hlavně se snažím dodržovat nějaký režim. Stanov si pevnou pracovní dobu a pak to dodržuj, jako bys šel do kanceláře. Pomáhá, když mám jasný seznam úkolů na den, abych věděl, co musím udělat. Zkus oddělit pracovní prostor od osobního – třeba si najdi koutek nebo stůl, kde budeš jen pracovat. A hlavně si udělej pauzy! Vstaň, protáhni se, dej si kafe nebo jdi ven na vzduch, to fakt pomáhá uvolnit hlavu. Taky jsem začal víc komunikovat s kolegy přes videohovory nebo chat – je to lepší než být osamělý. A nezapomínej na volný čas po práci, dej si nějakou aktivitu, aby ses odreagoval. Je to těžké, ale zkus si najít to, co ti dělá radost a zaměř se na to.

131 slov
1.3 minut čtení
7. 7. 2023
Hana Stehlíková
Hana Stehlíková

Myslím, že tohle zažívá spousta lidí. Práce z domova může fakt zamíchat s psychikou. Zkus si udělat pevný pracovní rozvrh – začni a konči v určitou dobu, aby ses vyhnul tomu, že budeš pracovat pořád. To pomůže oddělit práci od osobního života. Další věc je vytvořit si pracovní prostor, kde nebudeš mít rušivé vlivy. Můžeš třeba vymezit místo na stole nebo na stolech, kde se jenom pracuje a jinde relaxuje. A co se týče stresu, zkuste si každý den vyhradit čas na nějakou fyzickou aktivitu – třeba krátkou procházku nebo cvičení. Pomůže to uvolnit hlavu. Jo a nezapomeň na odpočinek! Pokud můžeš, dej si přestávky. Prostě si udělej čas s rodinou nebo se věnuj nějakému koníčku. A pokud ti chybí kolegové, zkus si občas zavolat nebo napsat. Může to trochu vrátit ten pocit týmovosti.

134 slov
1.3 minut čtení
11. 3. 2023
Marcela Sýkorová
Marcela Sýkorová