Succeed.cz/Fórum/Co je teď víc poptávané - programování nebo marketing?

Co je teď víc poptávané - programování nebo marketing?

V poslední době se čím dál tím víc mluví o tom, jak je důležité mít dovednosti, které odpovídají trendům na trhu práce. Stále více lidí přemýšlí, co by mělo být jejich dalším krokem v kariéře. V současnosti je velký tlak na technologické dovednosti, ale zároveň i na schopnost efektivně komunikovat a prodávat. Takže se chci zeptat, co je teď víc poptávané – jestli programování nebo marketing? Mám pocit, že programování nabírá na popularitě, protože je to něco, co se dá aplikovat v mnoha odvětvích a technologiích. Na druhou stranu marketing se vyvíjí spolu s tím, jak se mění chování spotřebitelů a trendy v digitálním světě. Jak to tedy vidíte vy? Jsou firmy teď víc nakloněné hledat programátory, kteří umí kódovat aplikace a software, nebo spíš odborníky na marketing, kteří rozumí sociálním sítím a online reklamě? Je zajímavé sledovat, jak se obě oblasti prolínají, ale já osobně mám zmatek v tom, co by pro mě bylo lepší z pohledu budoucího zaměstnání. Máte někdo zkušenosti s trhem práce v těchto dvou oblastech? Co myslíte, která z těchto dovedností má větší potenciál pro růst v následujících letech? Pokud máte nějaké názory nebo tipy pro lidi, kteří se snaží rozhodnout mezi těmito dvěma směrnicemi, budu moc ráda za jakoukoli radu alebo jenom názory.

209 slov
2.1 minut čtení
13. 5. 2024
Marcela Krausová
Marcela Krausová

Tak to je fakt těžký. Programování teď frčí, protože každej chce mít aplikace a weby a tech je prostě málo. Ale marketing taky není k zahození, hlavně teď jak se všechno přesouvá online. Kdo umí dobře prodávat na sociálních sítích, ten má v dnešní době velkou výhodu. Myslím, že obě dovednosti jsou důležitý, ale programátorů je podle mě míň, takže jestli umíš kódovat, tak se ti budou firmy spíš prát. Na druhou stranu, když máš marketingové dovednosti a občas něco umíš s grafikou nebo s daty, tak si taky můžeš slušně vydělat. Takže záleží na tom, co tě víc baví a v čem se chceš zlepšit. Ale obecně bych řekl, že programování má víc budoucnost.

115 slov
1.2 minut čtení
8. 2. 2025
Emil Krejčík
Emil Krejčík

Teďka je to fakt složitý. Programování má obrovský boom, všude slyšíš o tech pozicích a jak je to žádaný. Ale marketing taky nezůstává pozadu, hlavně s tím digitálním světem a sociálníma sítíma. Firmy potřebujou obojí. Když umíš programovat, máš šanci v různých oblastech, ale na druhou stranu, marketingoví odborníci se teď fakt dobře uplatňujou, protože každý chce mít online přítomnost a oslovit zákazníky. Pokud nevíš, co si vybrat, zkus se podívat na kombinaci obojího – mít technický dovednosti a zároveň rozumět marketingu je super výhoda. Myslím, že pokud se zaměříš na data a analytiku v marketingu nebo programování pro marketingové nástroje, můžeš být hodně konkurenceschopná. Takže záleží na tom, co tě víc baví.

113 slov
1.1 minut čtení
7. 2. 2025
Jiří Pecka
Jiří Pecka