Succeed.cz/Fórum/Je crowdfunding dobrá volba pro investice?

Je crowdfunding dobrá volba pro investice?

Nedávno jsem se dostal k myšlence investovat do crowdfundingu, ale nejsem si úplně jistý, jestli je to dobrá volba. Vím, že crowdfunding se v posledních letech stává stále populárnější a hodně lidí na tom i slušně vydělává. Ale co když to není tak jednoduché? Jaké rizika s tím souvisejí? Mám pocit, že je tam spousta projektů, které vypadají super, ale co když skončí neúspěšně? Vím, že v některých případech může být návratnost investice vysoká, ale je to opravdu tak? A co regulace? Je v oblasti crowdfundingu dostatečná ochrana pro investory? Měl by člověk investovat jenom do ověřených projektů nebo se nebát zkoušet i novinky? Myslíte si, že crowdfunding nabízí lepší příležitosti než tradiční investice jako akcie nebo nemovitosti? Jaké zkušenosti máte vy s crowdfundováním? Měli jste někdo úspěšné investice v této oblasti, nebo naopak špatné zkušenosti? Rád bych slyšel názory a tipy od těch, kteří už mají s crowdfundingem nějaké zkušenosti.

151 slov
1.5 minut čtení
13. 7. 2024
Anna Růžičková
Anna Růžičková

Crowdfunding může bejt zajímavá možnost, ale má to svoje mouchy. Je pravda, že spousta projektů vypadá lákavě a slibuje vysoký výnosy, ale realita je jiná. Hlavní riziko je, že hodně projektů neuspěje – a když do nich investuješ, tak prostě můžeš přijít o prachy. Regulace v oblasti crowdfundingu není tak silná jako u tradičních investic, což znamená, že ochrana pro investory není úplně ideální. Osobně bych radil investovat hlavně do ověřených projektů, než se pouštět do něčeho neznámýho. Jasně, můžeš narazit na super příležitosti, ale je to loterie. Co se týče porovnání s akciema nebo nemovitostma – crowdfunding ti může nabídnout víc příležitostí, ale většinou nese víc rizika. Sám mám docela smíšený zkušenosti – pár projektů se povedlo, ale i dost těch, co zklamaly. Takže opatrně s tím a dělej si důkladný průzkum.

133 slov
1.3 minut čtení
16. 4. 2024
Martin Fučík
Martin Fučík

Crowdfunding může být zajímavá volba, ale rozhodně není bez rizika. Mnoho projektů vypadá lákavě, ale realita je taková, že hodně z nich neuspěje. Je dobré si pořádně zjistit info o projektu, než investuješ. Zkus se zaměřit na ověřené projekty nebo ty s dobrými recenzemi. Regulace v tomhle oboru není tak silná jako u akcií nebo nemovitostí, takže si dej pozor. Co se týká návratnosti, může to být vysoké, ale většina lidí se spíš potýká s průměrnými výsledky nebo ztrátou. Osobně jsem měl pár projektů, které vyšly a pár, co ne, takže je to o štěstí a výzkumu. Pokud jsi ochotný riskovat a máš rád nové věci, tak proč ne? Ale neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

117 slov
1.2 minut čtení
31. 8. 2024
Pavel Martínek
Pavel Martínek