Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když je kolega nevrlý a kazí atmosféru?

Co dělat, když je kolega nevrlý a kazí atmosféru?

V poslední době se mi v práci stalo něco, co mě docela trápí. Mám kolegu, který je neustále nevrlý a zdá se, že jeho negativní naladění ovlivňuje celou naši pracovní atmosféru. Jeho chování je takové, že když vstoupí do místnosti, jako by najednou zhaslo světlo. Zatímco ostatní se snaží udržovat pozitivní přístup a podporovat se navzájem, on stále hledá důvody, proč být nespokojený. Snažím se pochopit, co ho trápí, ale zdá se, že mu na tom ani moc nezáleží a radši si stěžuje. Jak to mám řešit? Mám s ním o tom mluvit otevřeně? Nebo je lepší se ho snažit ignorovat a zaměřit se na pozitivní věci? Mám pocit, že jeho negativita nás všechny demotivuje a snižuje náš výkon. Říkám si, jestli by nebylo dobré nějakým způsobem zkusit tu atmosféru změnit, ale nevím jak. Jestli máte někdo podobnou zkušenost nebo víte, jak takovou situaci zvládnout, budu moc vděčný za rady. Děkuju!

151 slov
1.5 minut čtení
11. 9. 2024
Zuzana Hradilová

Myslím, že je to těžká situace. Zkus s ním promluvit, ale spíš v klidu a ne přímo na jeho negativitu. Mohlo by mu pomoct, když mu ukážeš, že tě zajímají jeho pocity, možná se mu uleví. Taky se můžeš pokusit ho zapojit do nějakých pozitivních aktivit v práci, třeba ho pozvat na kafe nebo na team building. Pokud to nepomůže, tak je fakt důležitý se soustředit na sebe a ostatní, co se snaží udržet dobrou náladu. Ignorovat ho úplně taky není ideální, ale občas je lepší si nebrat jeho chování osobně. Spousta lidí má prostě špatné dny a nesmí to ovlivnit celý tým. Držím palce!

105 slov
1.1 minut čtení
30. 11. 2024
Šárka Burešová

Tohle je fakt oříšek. Mě se to stalo taky s kolegou, co byl furt naštvaný. Zkus na něj neútočit, ale spíš se ho zeptat, co ho trápí. Někdy si lidi potřebujou jenom popovídat a vyventilovat frustration. Když mu ukážeš, že ti na něm záleží, možná se otevře. Jinak bych to asi neignoroval úplně, ale snažil se udržet dobrou náladu kolem sebe. Zorganizujte nějaké týmové aktivity nebo si udělejte srandu ze stresových situací. Někdy humor dokáže zázraky, i když to vypadá beznadějně. Hlavně nevzdávej pozitivní přístup, i když je to těžký.

90 slov
0.9 minut čtení
7. 11. 2024
Bedřich Pech
Succeed.cz/Články/Psycho-hygiena v práci
Vliv pracovní kultury na duševní pohodu: Jak vytvořit přátelské prostředíProzkoumání toho, jak pracovní atmosféra ovlivňuje psychické zdraví zaměstnanců, a praktické tipy pro podporu pozitivní kultury na pracovišti.
1000 slov
10 minut čtení
22. 5. 2024
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky