Succeed.cz/Fórum/Jak začít s jógou, když mám hodně stresu v práci?

Jak začít s jógou, když mám hodně stresu v práci?

Pracuji v dost hektickém prostředí a poslední dobou cítím, jak se stres hromadí. Mám pocit, že mi to ovlivňuje nejen pracovní výkon, ale i soukromý život. Rád bych zkusil jógu, protože jsem slyšel, že je to skvělý způsob, jak se uvolnit a zbavit se stresu. Jenže nevím, jak začít. Existuje nějaký konkrétní typ jogy, který by byl vhodný pro úplné začátečníky? Měl bych si najít nějakého instruktora, nebo můžu začít doma pomocí videí na YouTube? Jak dlouho bych měl cvičit, aby to mělo nějaký efekt? A co když mám strach z toho, že nebudu schopen některé pozice správně provést? Vím, že je důležité se soustředit na dech a relaxaci, ale někdy je těžké se odprostit od myšlenek na práci a povinnosti. Jaké tipy byste doporučili pro začátek? A co třeba doba cvičení – je lepší cvičit ráno nebo večer? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady, abych mohl najít ten nejlepší způsob, jak do jogy vkročit a zbavit se alespoň části toho stresu, který mě trápí.

166 slov
1.7 minut čtení
22. 9. 2023
Blanka Pokorná

Myslím, že jóga je super volba pro zvládání stresu. Na začátek bych doporučil zkusit nějakou jemnější formu, třeba hatha nebo restorative jógu. Ty jsou fajn pro úplné začátečníky a zaměřují se víc na uvolnění než na akrobatické pozice. Instruktora bych asi doporučil, pokud můžeš, protože ti ukáže správnou techniku a pomůže se dostat do rytmu. Ale klidně můžeš začít doma s videem z YouTube, je tam spousta dobrých lekcí. Stačí 20–30 minut párkrát týdně – postupně si k tomu najdeš cestu. Pokud jde o strach z pozic, to chce čas. Každý to dělá po svém a důležité je, že se snažíš a užíváš si to. Co se týče doby cvičení, ráno tě to hezky nastartuje na den, večer zase uklidní mysl po práci. Zkus si najít chvíli, kdy ti to nejvíc vyhovuje a prostě cvič. Klidně se i zaměř na dech a uvidíš, jak se ti bude lépe uvolňovat hlava od myšlenek na práci.

154 slov
1.5 minut čtení
10. 3. 2024
Alois Dvořák

Jóga je super volba na zvládání stresu. Pro začátek bych doporučil vyzkoušet nějaký jemnější styl, jako je Hatha nebo Yin jóga. Ty jsou vhodný pro začátečníky a hodně se soustředí na relaxaci a protažení. Můžeš cvičit doma – na YouTube je spousta videí pro začátečníky, kde ti ukážou správné pozice a techniky dechu. Zkus si vyhradit aspoň 20-30 minut denně, ideálně ráno nebo večer, jak ti to vyhovuje. Ráno ti to nakopne den a večer tě to uvolní po práci.

Co se týče strachu z neprovedení pozic – to neřeš, každý začínal a učitelé v instruktážních videích často radí, jak modifikovat pozice. Při cvičení se soustředíš na dech, snaž se být přítomný, i když to ze začátku bude těžký. Když začneš pravidelně cvičit, uvidíš, že se ti podaří se víc uvolnit a hladce přejít k relaxaci. Takže klidně do toho jdi, nebudeš litovat!

142 slov
1.4 minut čtení
13. 4. 2024
Elena Vacková
Succeed.cz/Články/Psycho-hygiena v práci
Jóga a cvičení jako nástroj pro uvolnění stresu v náročném pracovním prostředíObjevte, jak může jóga a cvičení transformovat vaši pracovní zkušenost a pomoci vám zvládat stres. Naučte se jednoduché techniky, jak začlenit fyzicko...
1000 slov
10 minut čtení
17. 5. 2023
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky