Succeed.cz/Fórum/Jak začít s lifelong learningem při plném pracovním vytížení?

Jak začít s lifelong learningem při plném pracovním vytížení?

Zajímalo by mě, jak se vlastně dá začít se lifelong learningem, když mám plné pracovní vytížení a někdy se mi zdá, že na učení prostě nezbývá čas. Pracuji v oboru, který se neustále vyvíjí a je pro mě důležité zůstat v obraze, ale jak to skloubit s mým běžným pracovním rytmem? Většinou jsem unavený po celém dni v kanceláři a myšlenka na další studium mi občas připadá jako další zátěž. Existují nějaké tipy nebo techniky, jak efektivně využít krátké chvíle během dne? Myslím třeba na víkendové kurzy nebo online vzdělávání – ale kolik času by takové věci mohly zabrat? Taky by mě zajímalo, jestli je lepší se zaměřit na jeden konkrétní směr, nebo raději zkoušet různé oblasti? Jak to mají ostatní, kteří pracují full-time? Jak efektivně plánují svůj čas, aby se mohli věnovat učení a přitom si neuškodili v práci nebo v osobním životě? Mám pocit, že je těžké najít balanc mezi zaměstnáním a touhou po dalším vzdělávání. Kdyby měl někdo nějaké rady nebo osobní zkušenosti, budu moc vděčný za jakékoli tipy.

172 slov
1.7 minut čtení
20. 4. 2023
Martina Sedláčková

Takže, lifelong learning při plném pracovním vytížení je fakt výzva. Mám podobnou zkušenost. Zkus využít malé okénka během dne – třeba když čekáš na něco nebo se přesouváš. Podcasty a audioknihy jsou skvělý způsob, jak se učit při cestě do práce nebo při chůzi. Co se týče kurzů, online platformy jako Coursera nebo Udemy ti umožní učit se vlastním tempem, což je super, když máš málo času. Ty víkendové kurzy můžou být fajn, ale je to pak dost intenzivní, takže si rozmysli, jestli na to budeš mít sílu po celém týdnu v práci.

Jestli se zaměřit na jeden směr, nebo prostě zkoušet různý věci – záleží na tobě. Osobně preferuju soustředit se na něco konkrétního, co mě fakt zajímá a co může posunout moji kariéru. Ale zkoušení různých oblastí může taky přinést zajímavé pohledy a nápady. Hlavně si udělej plán a drž se ho. Třeba si na víkend naplánuj hodinku učení, ať už je to čtení nebo online kurz. Nebo si najdi kamaráda, který má podobný cíl a motivujte se navzájem.

Hlavní je najít balanc mezi prací, učením a osobním životem, což chce čas a experimentování. Buď trpělivý a neboj se zkoušet různé přístupy, dokud nenajdeš ten pravý pro sebe.

198 slov
2 minut čtení
1. 3. 2024
Marie Lacinová

Lifelong learning při plném pracovním zatížení je fakt oříšek, ale dá se to zvládnout. Hlavně si najdi malé kousky času během dne – třeba při cestě do práce, na obědě nebo i po večerech. Můžeš poslouchat podcasty nebo audioknihy, které tě vzdělají, aniž bys musel sedět s knihou v ruce.

Co se týče víkendových kurzů, tak to může být fajn, ale záleží na tom, kolik času na to máš a jestli ti to nebude brát energii. Mnoho online kurzů je krátkých a můžeš je dělat tempem, které ti vyhovuje. Zkus si udělat plán – třeba pár hodin týdně věnovat jednomu tématu.

Pokud jde o směřování vzdělávání, doporučuji začít s jednou konkrétní oblastí, která tě zajímá a souvisí s tvou prací. Když se do toho dostaneš, můžeš pak zkoušet další věci.

Nezapomeň na odpočinek. Učení by mělo být obohacující, ne další zátěž. Najdi balanc mezi prací a učením tak, aby ses cítil dobře. Zkus si třeba vést zápisník pokroků nebo se spojit s kolegy, kteří mají podobné cíle. Tak si navzájem můžete motivovat a sdílet tipy.

174 slov
1.7 minut čtení
6. 9. 2024
Petra Poláková
Succeed.cz/Články/Investice do sebe
Proč je lifelong learning klíčem k úspěchu v moderním podnikání?Objevte, jak celoživotní vzdělávání ovlivňuje kariérní růst a příležitosti na trhu práce v dnešním dynamickém podnikatelském prostředí.
1000 slov
10 minut čtení
9. 5. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky