Succeed.cz/Fórum/Jak cílové nastavení pomáhá se zabráněním odkládání úkolů?

Jak cílové nastavení pomáhá se zabráněním odkládání úkolů?

Zajímalo by mě, jak vlastně cílové nastavení může pomoct, když se člověk snaží zabránit odkládání úkolů. Často jsem v situaci, kdy si naplánuji, co všechno chci stihnout a pak to prostě neudělám. Mám pocit, že mám spoustu času a pak se divím, proč se mi nedaří splnit ani ty nejzákladnější věci. Takže bych rád věděl, jestli je nějaký efektivní způsob, jak si správně nastavit cíle, aby mě to motivovalo a zároveň zabránilo tomu, abych neustále odkládal práci na později. Zajímá mě také, jestli existují nějaké techniky nebo principy, které by mohly pomoci s tímto problémem. Je třeba se zaměřit na krátkodobé cíle nebo spíše na ty dlouhodobé? A jak důležité je mít tyto cíle psané někde na očích? Vím, že určitě existují lidé, kteří s tímto tématem mají víc zkušeností než já, tak bych byl moc vděčný za jakékoliv rady nebo tipy.

142 slov
1.4 minut čtení
5. 8. 2024
David Jílek
David Jílek

Nastavení cílů může být fakt užitečné, když se snažíš přestat odkládat. Důležitý je mít jasné a konkrétní cíle, protože když si řekneš "chci být fit", je to dost vágní. Místo toho třeba "chci chodit do fitka 3x týdně". Takže to rozdělit na menší úkoly, které se dají snadno splnit, může hodně pomoct.

Taky zkus si ty cíle napsat a mít je na očích – třeba na nástěnce nebo v diáři. Když je vidíš každý den, tak ti to připomíná, co chceš dosáhnout. A důležité je, že bys měl mít jak krátkodobé, tak dlouhodobé cíle. Krátkodobé ti dávají okamžitou motivaci a dlouhodobé udržují směr.

A ještě jedna věc – zkus se odměnit za splněné úkoly. Může to být něco malého, ale budeš mít pocit úspěchu. Takhle si postupně vytvoříš pozitivní cyklus a možná už tolik nebudeš odkládat. Držím palce!

136 slov
1.4 minut čtení
25. 10. 2023
Pavla Pražáková
Pavla Pražáková

Cílové nastavení fakt může pomoct v boji proti odkládání. Když si stanovíš jasný cíl, tak máš něco konkrétního, na co se můžeš soustředit. Důležitý je, aby ty cíle byly SMART – konkrétní, měřitelné, dosažitelné, relevantní a časově ohraničené. Tím pádem víš, co přesně chceš a do kdy to máš splnit.

Krátkodobé cíle jsou super pro udržení motivace. Místo toho, abys myslel na to, co musíš udělat za měsíc, zaměř se radši na to, co zvládneš dnes nebo tenhle týden. Můžeš si třeba udělat seznam úkolů a každý splněný úkol ti dodá pocit úspěchu.

Nezapomeň mít ty cíle někde napsané na očích – klidně na ledničce nebo v mobilu. Když je uvidíš každý den, připomene ti to, co chceš dosáhnout. A ještě jedna věc: zkus si nastavit nějaké odměny za splnění cílů. To tě může motivovat víc než si myslíš.

137 slov
1.4 minut čtení
15. 8. 2024
Antonín Kučera
Antonín Kučera