Succeed.cz/Fórum/Jak vybrat správného mentora pro svoji kariéru?

Jak vybrat správného mentora pro svoji kariéru?

Když přemýšlím o svém kariérním růstu, pořád mi vrtá hlavou jedna věc. Jak vlastně vybrat správného mentora? Je to něco, co se může zdát jako malichernost, ale já mám pocit, že v dnešní rychle se měnící době je kvalitní mentorství klíčové. Jaké jsou vlastně ty důležité aspekty, na které bych se měl zaměřit, když hledám někoho, kdo by mi mohl pomoci posunout se dál? Je jasné, že bych měl hledat někoho s bohatými zkušenostmi v oboru, ale jak poznat, jestli je daný člověk skutečně ten pravý? Mám se zajímat o jejich minulost a úspěchy, nebo spíš o to, jaký mají přístup a jakým způsobem komunikují? A co třeba osobní chemie? Není tohle důležitý faktor při výběru mentora? Vždyť chci s někým spolupracovat dlouhodobě a potřebuju mít pocit, že si rozumíme. Další věc, co mě zajímá – je lepší hledat někoho z mého oboru nebo si vzít mentora z úplně jiného sektoru? Mohlo by to přinést nový pohled na věci, nebo by to naopak mohlo být kontraproduktivní? Případně jak zjistit, jestli má určitý člověk čas a chuť mě mentorizovat? Mám se ptát přímo nebo to je příliš drzé? Rád bych slyšel názory těch, kteří už nějakého mentora měli nebo mají. Jaké máte zkušenosti a co byste poradili těm, kteří teprve začínají hledat?

211 slov
2.1 minut čtení
21. 5. 2024
Šárka Hrušková
Šárka Hrušková

Když hledáš mentora, určitě se zaměř na jeho zkušenosti, ale i na to, jak přistupuje k lidem. Osobní chemie je fakt důležitá, protože s někým, s kým si nerozumíš, se těžko povede dlouhodobá spolupráce. Zkus si zjistit, jaký má styl komunikace a jestli je otevřený zpětné vazbě. Odpovídající znalosti v oboru jsou fajn, ale někdy může být užitečné mít mentora z jiného sektoru – nový úhel pohledu může přinést svěží nápady. Když chceš oslovit někoho jako potenciálního mentora, neboj se to zkusit, klidně se zeptej přímo. Můžeš třeba říct, že obdivuješ jeho práci a chtěl bys se od něj něco naučit. A pokud nemá čas, tak aspoň víš, kde stojíš. Hlavně se neboj investovat do toho vztahu a buď otevřený novým možnostem.

122 slov
1.2 minut čtení
30. 8. 2024
Libor Vaníček
Libor Vaníček

Když vybíráš mentora, tak fakt záleží na několika věcech. Určitě se dívej na zkušenosti a úspěchy, ale taky je důležitý, jak se s ním cítíš. Pokud ti nebude rozumět, tak to moc nefunguje. Osobní chemie je prostě klíčová. Zkus se bavit s lidmi, co už mají nějaké zkušenosti, a zjisti, co fungovalo jim. Co se týče oboru, tak mít mentora z jiného sektoru může přinést nový pohled na věci, ale v některých případech je lepší mít někoho, kdo zná tvou branži. A neboj se ptát! Je to normální a většina lidí má chuť pomoct, když vidí, že máš zájem. Takže klidně oslov nebo pošli zprávu a uvidíš.

107 slov
1.1 minut čtení
18. 10. 2024
Marek Starý
Marek Starý