Jak vybrat správného mentora pro svoji kariéru?
Když přemýšlím o svém kariérním růstu, pořád mi vrtá hlavou jedna věc. Jak vlastně vybrat správného mentora? Je to něco, co se může zdát jako malichernost, ale já mám pocit, že v dnešní rychle se měnící době je kvalitní mentorství klíčové. Jaké jsou vlastně ty důležité aspekty, na které bych se měl zaměřit, když hledám někoho, kdo by mi mohl pomoci posunout se dál? Je jasné, že bych měl hledat někoho s bohatými zkušenostmi v oboru, ale jak poznat, jestli je daný člověk skutečně ten pravý? Mám se zajímat o jejich minulost a úspěchy, nebo spíš o to, jaký mají přístup a jakým způsobem komunikují? A co třeba osobní chemie? Není tohle důležitý faktor při výběru mentora? Vždyť chci s někým spolupracovat dlouhodobě a potřebuju mít pocit, že si rozumíme. Další věc, co mě zajímá – je lepší hledat někoho z mého oboru nebo si vzít mentora z úplně jiného sektoru? Mohlo by to přinést nový pohled na věci, nebo by to naopak mohlo být kontraproduktivní? Případně jak zjistit, jestli má určitý člověk čas a chuť mě mentorizovat? Mám se ptát přímo nebo to je příliš drzé? Rád bych slyšel názory těch, kteří už nějakého mentora měli nebo mají. Jaké máte zkušenosti a co byste poradili těm, kteří teprve začínají hledat?