Succeed.cz/Fórum/Jak poznat, jestli mentor je pro mě ten pravý?

Jak poznat, jestli mentor je pro mě ten pravý?

Hledám někoho, kdo by mi pomohl na mé cestě k úspěchu, ale nejsem si jistý, jak poznat, zda je mentor, kterého zvažuji, skutečně ten pravý pro mě. Jaké jsou vlastně klíčové znaky nebo vlastnosti, které by měl mít dobrý mentor? Mám pocit, že by měl mít zkušenosti v oboru, ale co když má skvělé znalosti a dovednosti, ale naše osobnosti si prostě nesednou? Jak důležitá je chemie mezi mentorem a mentee? Taktéž se obávám toho, že pokud mě mentor bude tlačit do nekomfortní zóny, může to být pro mě stresující a demotivující. Jak moc by měl být mentor přísný a jak moc by se měl přizpůsobovat mým potřebám? Je lepší mít mentora s podobným stylem myšlení nebo někoho s úplně odlišným pohledem na věc? Co když už mám nějaké cíle a představy o své kariéře, ale mentor má jinou vizi? Jak to zvládnout? Také se zajímám o to, jak dlouhá by ta spolupráce měla být. Je lepší mít dlouhodobého mentora nebo raději střídat mentory podle aktuálních potřeb? A co třeba zpětná vazba? Jak ji správně vyhodnocovat a co dělat, když mi něco od mentora nesedí? Případně co dělat, pokud zjistím po nějaké době, že to mezi námi prostě nefunguje? Zkrátka bych rád věděl, jak správně vybrat mentora, který mi pomůže růst nejen profesně, ale i osobnostně.

216 slov
2.2 minut čtení
20. 9. 2023
Robert Sýkora
Robert Sýkora

Hledat správného mentora může být fakt náročný. Zkus se zaměřit na několik důležitých věcí. Chemie je dost klíčová - pokud si nesednete na osobní úrovni, může to celý vztah brzdit. Zkušenosti v oboru jsou super, ale jestli vám nebude rozumět nebo nebudete mít společné názory, tak to těžko půjde. Dobrý mentor by měl být schopný tě tlačit z komfortní zóny, ale zároveň by měl rozumět tvým potřebám a cítit, co je pro tebe ok a co už ne. To je trochu balancování.

Pokud už máš jasnou vizi, tak se ujisti, že se váš směr alespoň trochu shoduje. Pokud ne, snažte se najít společné body, nebo se zamysli, jestli je vůbec dobrý pro tebe. Délka spolupráce závisí na tom, co potřebuješ - někdo ti pomůže s konkrétním projektem, někdo může být dobrý dlouhodobě.

Zpětná vazba je taky důležitá - pokud něco necítíš jako přínos, nebo ti to nesedí, řekni to. Pokud to prostě neklape, neměj strach se posunout dál. Je to o tvém růstu a pohodě.

166 slov
1.7 minut čtení
17. 10. 2024
František Vojta
František Vojta

Mentora vybírej podle toho, co ti vyhovuje. Zkušenosti jsou fajn, ale chemie je taky dost důležitá. Pokud si nesednete, tak to asi klapat nebude. Zkus si s ním popovídat a zjistit, jestli vás jeho styl oslovuje. Měl by tě vytahovat z komfortní zóny, ale ne tak, aby ses cítil stresovaně. Ať se přizpůsobí tvým potřebám, ale zároveň tě posune dál. Někdy je lepší mít mentora s jiným pohledem na věc, aby tě rozšířil a ukázal nové možnosti. Co se týče cílů, mluv o nich otevřeně a zjisti, jestli se shodujete na nějakých základních bodech. Dlouhodobá spolupráce může být skvělá, ale někdy je dobré střídat mentory podle aktuálních potřeb – co ti tenhle teď dá, tak to neznamená, že ti další mentor nemůže dodat něco jiného. Zpětnou vazbu ber s rezervou – pokud ti něco nesedí, řekni to. Když zjistíš, že to prostě nefunguje, neváhej a hledej dál. Je to proces a časem najdeš toho pravého.

155 slov
1.6 minut čtení
30. 8. 2024
Patrik Zeman
Patrik Zeman