Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když mám strach z odmítnutí při prodeji?

Co dělat, když mám strach z odmítnutí při prodeji?

Proč mám vlastně takový strach, když se snažím něco prodat? Vždycky, když přijde čas na to, abych oslovil potenciální zákazníky, cítím, jak se mi zrychluje tep a nervozita stoupá. Je to jako by mi někdo říkal, že nebudu dost dobrý a že mě prostě odmítnou. Co s tím můžu dělat? Jak se zbavit toho nepříjemného pocitu, když vím, že musím prodat, abych uspěl? Mám už nějaké zkušenosti s prodejem, ale vždycky mě přepadne tenhle strach. Mám pocit, že ostatní to zvládají mnohem lépe a já se pořád snažím najít nějakou metodu nebo techniku, jak to překonat. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké strategie nebo tipy, které by mi mohly pomoci se s tímto strachem vyrovnat. Jak se naučit brát odmítnutí jako součást procesu a nebrat si to osobně? Možná máte vlastní zkušenosti a víte, co fungovalo vám? Jak se motivovat i přes strach a nejistotu? Rád bych slyšel názory a rady od lidí, kteří tím prošli a našli způsob, jak se posunout dál a překonat tyto obavy. Co tedy dělat, když mám strach z odmítnutí při prodeji?

177 slov
1.8 minut čtení
26. 8. 2024
Simona Řezníková

Když se bojíš odmítnutí, je to fakt normální. Spousta lidí tohle zažívá, i ti, co se tváří, že mají všechno pod kontrolou. Zkus si uvědomit, že odmítnutí je prostě součástí prodeje a neznamená to, že jsi špatný nebo nedostatečný. Můžeš třeba začít s malými kroky – zkus oslovit pár lidí a neber to tak vážně. Časem se na to budeš dívat jinak. Dobrý tip je taky změnit svůj pohled na prodej. Neprodáváš jen produkt, ale řešení pro zákazníka. Když se ti podaří navázat vztah s potenciálními zákazníky, uvidíš, že ten strach postupně ustupuje. A když tě odmítnou? No, stane se. Vždyť je to jen jedna zkušenost z mnoha. Takže si dej čas a buď na sebe trpělivý. S praxí to bude lepší.

122 slov
1.2 minut čtení
5. 1. 2025
Věra Dobiášová

Strach z odmítnutí při prodeji je úplně normální, spousta lidí to zažívá. Můžeš zkusit pár věcí, co ti pomůžou. Za prvý, ber odmítnutí jako součást procesu. To, že tě někdo odmítne, neznamená, že jsi špatný nebo že tvůj produkt není dobrý. Zkus si říct, že každé "ne" tě posouvá blíž k "ano". Je dobrý mít na paměti, že zákazníci mají svoje důvody a ty s tím nemusíš mít nic společného.

Dále se připravuj! Čím víc budeš mít jasno ve svém produktu a jak může zákazníkům pomoct, tím víc se ti zvýší sebevědomí. Taktéž můžeš zkusit trénovat situace s kamarády nebo rodinou. Čím víc to uděláš, tím méně nervózní budeš.

Zkus se zaměřit na to, co se naučíš z každého odmítnutí. Udělat z toho zpětnou vazbu pro příště. A nezapomeň dýchat! Když se ti zrychlí tep, udělej si pauzu a zhluboka dýchej.

A nakonec – motivuj se úspěchy ostatních. Sleduj je a uč se od nich, ale nezapomínej na to, že každý má svoji cestu a nemusíš být perfektní. S praxí to půjde lépe.

170 slov
1.7 minut čtení
24. 11. 2024
Aleš Matoušek
Succeed.cz/Články/Prodávací dovednosti
Proč je psychika neodmyslitelnou součástí prodejních dovedností?Jak psychologie ovlivňuje úspěšnost prodeje a techniky, které můžete využít pro zlepšení svých prodejních dovedností.
1000 slov
10 minut čtení
8. 3. 2024
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky