Co bych měl studovat, pokud chci investovat na akciovém trhu?
Zajímá mě, co všechno bych měl mít na paměti, když uvažuju o investování na akciovém trhu. Je toho tolik, co se kolem toho točí a já jsem docela zmatený. Měl bych se zaměřit na ekonomii nebo spíš na finance? Co třeba účetnictví – je to užitečné pro pochopení toho, jak firmy fungují? A co technická analýza nebo fundamentální analýza? To zní jako něco, co by mi mohlo pomoci při výběru akcií, ale nevím, kde začít. Kdybych měl studovat investice, měl bych se dívat na nějaké konkrétní kurzy nebo knihy? Jaké dovednosti jsou opravdu důležité pro úspěšné investování? A co třeba psychologie trhu – má to vůbec smysl se tím zabývat, nebo je lepší soustředit se na čísla a grafy? Vím, že je dobré mít nějaký základ v matematice a statistice, ale kolik je toho opravdu potřeba? A co praxe – je lepší začít s malými částkami a učit se za pochodu, nebo raději počkat, až budu mít více znalostí? Zajímalo by mě i to, jakou roli hraje diversifikace portfolia a jestli bych se měl podívat i na alternativní investice, jako jsou nemovitosti nebo kryptoměny. Jaké jsou vaše zkušenosti a tipy pro někoho, kdo chce vstoupit do světa akciového trhu a neví, kde začít? Jaké kroky doporučujete?