Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když máš pocit, že na projektu nikdy neskončíš?

Co dělat, když máš pocit, že na projektu nikdy neskončíš?

Nedávno jsem se dostal do situace, kdy mám pocit, že se na projektu stále točím dokola a nikam se neposouvám. Pracoval jsem na něm už několik měsíců a přesto mi přijde, že každý den dělám totéž a výsledky nikde. Nejde o to, že bych nechtěl pracovat – právě naopak! Mám spoustu energie a nápadů, ale jakoby mě něco brzdilo. Vždycky si říkám, že dneska to konečně dodělám, ale večer přichází zklamání, protože jsem zase nepokročil. Zkoušel jsem rozdělovat úkoly na menší části, plánoval jsem si čas, ale i tak mám pocit, že mi to ujíždí. Co tedy dělat v takové situaci? Zkoušel někdo z vás najít motivaci ve chvíli, kdy se zdá, že projekt nikdy neskončí? Jaké techniky nebo strategie může člověk použít, aby se dostal přes ten blok a skutečně dokončil práci? Je lepší udělat si pauzu nebo se naopak snažit vše urychlit? Mám obavy, že tímto tempem nakonec ztratím nejen projekt, ale i chuť do práce. Jak si s tím poradili ostatní? Co fungovalo vám? Jak překonáváte podobné pocity frustrace v podnikání či kariéře?

176 slov
1.8 minut čtení
5. 10. 2023
Natálie Zajícová

Někdy se prostě stane, že se zasekneš a projekt vypadá jako nekonečný. Zkus se na to podívat z jiného úhlu. Možná by pomohlo si udělat krátkou pauzu – na chvíli vypnout a nechat myšlenky plynout. Někdy ti čerstvý vzduch a nový pohled na věc pomůže najít řešení, které jsi předtím neviděl. Další věc může být změnit pracovní prostředí, třeba zkusit pracovat na jiném místě nebo s jinými lidmi. A fakt zmenšit ty úkoly, ale klidně ještě víc. Snaž se zaměřit na drobné vítězství, i malý pokrok je pořád pokrok. Pokud máš plno nápadů, zapiš si je a pak se rozhodni, co z nich jít realizovat jako první. A když to nejde, prostě si dej volno a vrať se k tomu později s čistou hlavou. Takové bloky jsou normální, ale důležité je nevzdávat se a hledat cesty ven.

137 slov
1.4 minut čtení
10. 6. 2024
Emil Škoda

Mám to podobně, taky se občas zaseknu a mám pocit, že to nikam nevede. Zkus si udělat pořádnou pauzu, třeba na víkend, odpočiň si od toho a najdi si nějaký jiný koníček. Občas potřebuješ vyčistit hlavu, aby ti to pak šlo snáz. Taky jsem zkoušel rozdělovat úkoly, ale někdy to chce prostě změnit přístup. Zkus si nastavit menší cíle, co splníš třeba během jednoho dne, a vylepši to s tím, co už máš. Když se dostaneš přes ten blok a uvidíš pokrok, tak tě to zase nakopne. A pokud se ti to nezdá, klidně se poraď s kolegama nebo kamarádama, třeba ti dají jiný pohled na věc. Držím palce!

109 slov
1.1 minut čtení
27. 10. 2024
Olga Králová
Succeed.cz/Články/Motivace a cíle
Jak udržet motivaci během dlouhodobých projektů?Praktické rady a tipy, jak udržet vysokou úroveň motivace při práci na náročných a dlouhotrvajících projektech.
1000 slov
10 minut čtení
14. 10. 2022
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky