Succeed.cz/Fórum/Jak začít se strategickým myšlením v podnikání?

Jak začít se strategickým myšlením v podnikání?

Přemýšlím, jak se vlastně dostat k tomu strategickému myšlení v podnikání. Mám pocit, že to je něco, co mi chybí a co by mi mohlo opravdu hodně pomoct. Je jasný, že dneska už nestačí mít jen dobrý nápad nebo produkt, ale potřebuju i nějakou vizi a plán, jak to všechno posunout dál. Rád bych znal nějaké tipy nebo postupy, jak začít přemýšlet strategicky. Může to být něco jako techniky, které pomohou strukturovat moje myšlenky a zaměřit se na dlouhodobé cíle. Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké knihy nebo kurzy, které by mi mohly rozšířit obzory a ukázat mi, jak efektivně analyzovat trh a konkurenci. Jak třeba rozpoznat příležitosti a hrozby? Nechci být jen takový ten podnikatel, který se snaží přežít den za dnem bez žádného plánu do budoucna. Jak to vlastně funguje v praxi? Jak se dostat k tomu, abych byl schopen vidět věci v širších souvislostech? A co třeba brainstorming nebo SWOT analýza – má to smysl? Hledám rady od zkušenějších podnikatelů, kteří už mají nějaké zkušenosti s tímto přístupem. Jak jste začínali vy? Co vám pomohlo se posunout dál? Jaké strategie jste používali na začátku vaší cesty? Těším se na vaše názory a rady!

197 slov
2 minut čtení
21. 1. 2025
František Pernica

Jasně, strategický přístup je fakt důležitej. Na začátek doporučuji zaměřit se na analýzu trhu a konkurence. Zkus si udělat SWOT analýzu – to ti pomůže vidět nejen silný a slabý stránky tvýho podnikání, ale i příležitosti a hrozby kolem. A k tomu brainstorming je super, když potřebuješ generovat nápady.

Fakt dobrý je mít jasně definovaný cíle – co chceš vlastně dosáhnout? Měj vizi a plánuj kroky, jak se k ní dostat.

Pokud jde o literaturu, zkus knížky jako "Strategie modré oceány" nebo "Jak vyhrát přátele a působit na lidi" – oba ti dají jiný úhly pohledu na přemýšlení o biznisu. Kurzy určitě taky nejsou na škodu, podívej se po něčem online, spousta platform má skvělý materiály.

Klíčový je prostě myslet dlouhodobě a nebát se experimentovat. Nečekej, až se všechno vyjasní, začni malými kroky a postupně si to ujasni. Hodně štěstí!

139 slov
1.4 minut čtení
25. 12. 2024
Eduard Jonáš

Strategické myšlení v podnikání je fakt důležitý, pokud chceš někam dojít. Na začátek by ses měl zaměřit na analýzu trhu a konkurence. Zkus se podívat na trendy ve svém oboru, co dělají ostatní a jak se chovají zákazníci. Taky doporučuju udělat si SWOT analýzu, pomůže ti to rozpoznat silné a slabé stránky tvého podnikání, stejně jako příležitosti a hrozby.

Brainstorming s týmem nebo jednotlivci je super nástroj – uvolní to myšlenky a můžeš najít nové směry. Co se knih týče, zkuste něco od Michaela Portera nebo „The Lean Startup“ od Eric Ries. Tyhle knihy ti dají dobrý základ pro strategické myšlení a plánování.

Důležitý je mít jasnou vizi, co vlastně chceš dosáhnout v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Chce to čas a praxi, ale když se do toho ponoříš, uvidíš pokrok. Takže se neboj experimentovat a učit se z chyb.

138 slov
1.4 minut čtení
26. 12. 2024
Libor Brabec
Succeed.cz/Články/Podnikatelské myšlení
Co vše obnáší strategické myšlení a jak ho aplikovat v praxiObjevte klíčové aspekty strategického myšlení v podnikání a naučte se, jak ho efektivně aplikovat pro dosažení dlouhodobého úspěchu.
1000 slov
10 minut čtení
6. 3. 2024
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky