Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když mi nevyšlo investování?

Co dělat, když mi nevyšlo investování?

Nedávno jsem se pustil do investování, abych si zlepšil finanční situaci a dosáhl nějakého pasivního příjmu, ale bohužel to nevyšlo tak, jak jsem si představoval. Počáteční euforie z růstu portfolia se brzy změnila v frustraci, když jsem zjistil, že moje investice spadly a já teď vlastně nevím, co dělat dál. Měl jsem nějaké peníze naspořené a rozhodl jsem se je investovat do akcií a kryptoměn, ale místo očekávaných výnosů přišly jen ztráty. Teď sedím s pocitem zklamání a otázkami v hlavě. Jak bych měl reagovat na tuto situaci? Mám své investice prodávat hned nebo vyčkat a doufat, že se to zlepší? Co mohu udělat pro to, abych se poučil z těchto chyb? Je dobré se obrátit na odborníky nebo si najít někoho, kdo by mi mohl pomoci s poradenstvím? A co vlastně znamená diversifikace a jak ji mohu efektivně aplikovat ve svém portfoliu? Hledám rady od lidí, kteří si tím už prošli a mají nějaké zkušenosti, jak tady teď správně postupovat. Jaké další možnosti mám kromě toho všeho? Mohu ještě dokázat získat zpět aspoň část toho, co jsem ztratil, nebo už je všechno ztraceno? Hrozně bych ocenil jakékoli tipy či doporučení na knihy nebo zdroje, které by mi mohly pomoci lépe porozumět investičnímu světu a nezopakovat stejné chyby v budoucnu.

210 slov
2.1 minut čtení
25. 8. 2022
Markéta Švandová

Někdy to prostě nevyjde, to se stává. První věc je klid, nespanikařit a neprodávat hned, když jsou akcie dole. Můžeš se podívat na dlouhodobý horizont. Investice do akcií a kryptoměn jsou riskantní, to víme, ale třeba se časem vrátí nahoru. Zkus si udělat analýzu, proč ti to nevyšlo – možná jsi investoval do něčeho, co nebylo dobré rozhodnutí, nebo jsi nakupoval v špatnou chvíli.

O diversifikaci – ta je důležitá, znamená to rozložit riziko do více aktiv. Místo toho, abys měl všechno v jedné akcii nebo kryptoměně, rozlož to mezi různé sektory nebo typy investic (akcie, dluhopisy, nemovitosti atd.).

Určitě zvaž odborníka nebo někoho z okolí, kdo už s investováním má zkušenosti. Knihy o investování ti taky můžou hodně pomoct, třeba "Inteligentní investor" nebo "Bohatý táta, chudý táta". Taky sleduj trhy a zprávy, ať víš, co se děje.

A nezapomeň – ztráty jsou součástí hry. Vždycky můžeš zkusit různý přístupy a poučit se z toho. Čas může být tvůj nejlepší přítel.“

158 slov
1.6 minut čtení
2. 2. 2024
Radka Netolická

Není to nic neobvyklého, spousta lidí to zažila. První věc, co bych doporučil, je hlavně se uklidnit a nepanikařit. Ztráty se dají napravit, ale prodávat hned při poklesu většinou není ta nejlepší volba, protože si tím realizuješ ztrátu. Zkus si udělat analýzu toho, proč ty investice klesly. Bylo to kvůli špatnému výběru akcií, nebo je na vině celkový trh?

Diversifikace je klíčová, znamená to rozložit investice mezi různé typy aktiv – akcie, dluhopisy, nemovitosti atd., aby ses vyhnul tomu, že všechny tvé peníze klesnou najednou. Taky se můžeš podívat na fondy nebo ETF, což ti pomůže s diversifikací bez nutnosti vybírat jednotlivé akcie.

Pokud jsi v tom zatím nováček, neváhej se poradit s odborníkem nebo někým zkušenějším. A knížky jako "Inteligentní investor" od Grahama nebo "Bohatý táta, chudý táta" od Kiyosakiho ti můžou hodně otevřít oči. Učení z chyb je součástí procesu, tak se snaž brát to jako zkušenost pro příště. Neztrácej naději a zhodnoť možnosti - pokud máš nějaké silné firmy v portfoliu, možná stojí za to vyčkat a počkat na oživení trhu.

173 slov
1.7 minut čtení
30. 4. 2024
Jitka Hradilová
Succeed.cz/Články/Osvědčené zvyky
Jak se efektivně obnovit po neúspěchu: Osvědčené strategie úspěšnýchObjevte, jak se vypořádat s neúspěchem a proměnit ho v příležitost pro osobní růst. Tento článek vám nabídne praktické tipy a inspiraci od úspěšných l...
1000 slov
10 minut čtení
21. 1. 2021
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky