Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když mi podnikání nevyšlo?

Co dělat, když mi podnikání nevyšlo?

Nedávno jsem se rozhodl(a) rozjet vlastní podnikání, měl(a) jsem velké plány a vizi, jak změnit svět. Jenže věci se nevyvinuly tak, jak jsem si představoval(a). Po několika měsících tvrdé práce a snahy o růst a získání zákazníků jsem musel(a) přijmout, že moje podnikání neuspělo. Teď se cítím ztracený(á) a nevím, co dál. Jak se s tím vypořádat? Co dělat, když se mi to celé zhroutilo? Mám se snažit znovu a znovu postavit na nohy nebo je lepší si dát pauzu a přehodnotit své cíle? Jak najít motivaci pokračovat dál, když mám pocit, že jsem selhal(a)? Myslíte si, že je dobré se obrátit na odborníky nebo mentory, kteří by mi mohli poradit? Jaké kroky mám udělat pro případné nové začátky? Děkuji za jakékoli rady a podporu. Každý příběh má spoustu lekcí a já bych se rád(a) poučil(a) ze svých chyb.

139 slov
1.4 minut čtení
5. 1. 2023
Olga Marešová

Tak to je fakt těžký, když se něco takhle nepovede. Mě to taky potkalo, a řeknu ti, že ty pocity zklamání jsou hrozný. První, co bych udělal, je se na chvilku zastavit a fakt si promyslet, co nevyšlo. Někdy je dobré si vzít pauzu a odreagovat se, než se pustíš do dalšího plánování. Můžeš se třeba obrátit na nějakýho mentora nebo si najít skupinu, kde se lidi baví o podnikání, to může být fajn pro inspiraci a podporu.

Když už jsi tu zkušenost zažil(a), tak je důležitý se z toho poučit. Zkus zjistit, co konkrétně selhalo – byl to marketing? Produkt? Cílovka? Pak si dej čas na přemýšlení, jestli to chceš zkusit znovu nebo jít jiným směrem. Někdy je fakt lepší změnit směr a najít něco, co tě víc baví.

Hlavně nezapomínej na pozitivní stránku – máš teď cenné zkušenosti, které ti nikdo nevezme. Takže buď trpělivý(á) a pamatuj, že podnikání není jen o úspěchu, ale i o těch neúspěších a učení se z nich.

164 slov
1.6 minut čtení
19. 10. 2023
Jarmila Štěpánková

Když ti podnikání nevyšlo, je to fakt těžký. Nejdůležitější je si uvědomit, že selhání není konec světa. Můžeš to brát jako lekci, ne jako tragédii. Zkus si vzít pauzu, dej si čas na přemýšlení. Předtím jsi měl(a) velké plány, tak je načase zhodnotit, co šlo špatně a co bys mohl(a) udělat jinak.

Určitě se neboj oslovit mentory nebo odborníky. Ti ti můžou dát jiný pohled na věc a pomoct ti najít směr. Možná zjistíš, že některé tvé nápady jsou stále dobré, jen potřebují doladit.

Zkus se taky zamyslet nad tím, co tě na tomhle procesu bavilo a co ne. Když najdeš motivaci v tom, co miluješ, můžeš se klidně vrhnout do nového projektu. Hlavně nezapomínej, že mnozí úspěšní podnikatelé měli na začátku víc než jedno selhání. Každý průšvih ti dává příležitost se zlepšit a posunout dál.

135 slov
1.4 minut čtení
11. 4. 2022
Jindřiška Marešová
Succeed.cz/Články/Podnikovost
Jak přetvářet neúspěchy v podnikání na příležitosti pro růst?Objevte, jak můžete využít neúspěchy ve svém podnikání jako odrazový můstek pro budoucí úspěch a růst. Naučte se techniky a strategie, které vám pomoh...
1000 slov
10 minut čtení
14. 11. 2021
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky