Succeed.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší fondy zaměřené na udržitelnost?

Jaké jsou nejlepší fondy zaměřené na udržitelnost?

Slyšel jsem hodně povídat o tom, jak je dneska důležité investovat do udržitelných fondů. Všichni kolem mě mluví o ekologických a etických investicích a já přemýšlím, jestli by bylo dobré se do toho pustit taky. Chtěl bych se zeptat, co vlastně znamená, že fondy jsou zaměřené na udržitelnost? Jaké typy fondů bych měl hledat, když chci investovat s ohledem na životní prostředí a společenskou odpovědnost? Mohli byste mi doporučit nějaké konkrétní fondy, které mají dobré výsledky a opravdu podporují udržitelné projekty? Zajímá mě, jak fungují tyto fondy, co všechno pokrývají a zda mají nějaký vliv na to, jak se společnosti chovají. Také bych chtěl vědět, jestli je lepší investovat do akciových nebo dluhopisových fondů zaměřených na udržitelnost, nebo je to jedno? Jak je to s poplatky u těchto fondů? Je to vůbec výhodné investovat do udržitelných fondů, nebo se raději zaměřit na tradiční investice? Děkuju za každou informaci a tip!

150 slov
1.5 minut čtení
7. 3. 2023
Viktor Brož
Viktor Brož

Fondy zaměřené na udržitelnost se soustředí na investice, které mají pozitivní dopad na životní prostředí, společnost a správu firem. To znamená, že vybírají firmy, které dodržují ekologické standardy, mají etické pracovní podmínky nebo se nějakým způsobem snaží přispět k udržitelnosti. Můžeš hledat fondy jako ESG fondy, SRI fondy nebo impact investing.

Co se týče konkrétních fondů, tak třeba fondy jako BlackRock’s iShares Global Clean Energy ETF nebo SPYG (SPDR S&P 500 Growth ETF) mají dobré výsledky. Je fakt, že akciové fondy bývají více dynamické a potenciálně výnosnější, ale dluhopisové fondy mohou nabídnout stabilitu a menší riziko.

Ohledně poplatků – ty u udržitelných fondů můžou být vyšší kvůli dodatečným analýzám a péči o výběr cenných papírů. Ale spousta lidí říká, že se to vyplatí, když vezmeš v úvahu dlouhodobý růst a etiku investování. Jestli se vyplatí investovat do udržitelných fondů? Já bych řekl, že ano, ale záleží na tvých cílech a co od investic očekáváš. Před investováním je dobré udělat si průzkum a zjistit, co ti nejvíc sedí.

165 slov
1.7 minut čtení
17. 3. 2024
Dominik Jonáš
Dominik Jonáš

Když se mluví o udržitelných fondech, většinou se myslí na investice, které mají pozitivní dopad na životní prostředí nebo společnost. To může zahrnovat fondy zaměřené na obnovitelné zdroje energie, ekologické technologie nebo firmy, které dodržují etické standardy. Je dobrý nápad podívat se na fondy jako jsou ESG fondy, což znamená, že hodnotí environmentální, sociální a správní faktory.

Pokud jde o konkrétní fondy, tak třeba fondy jako BlackRock Sustainable Energy Fund nebo PIMCO ESG Income Fund docela fajn fungují a mají slušné výsledky. Měj na paměti, že akciové fondy mohou mít větší potenciál růstu, ale taky větší riziko, zatímco dluhopisové fondy bývají stabilnější, ale s menším výnosem.

Poplatky u těchto fondů se můžou lišit. Někdy bývají vyšší kvůli dodatečné analýze a hodnocení udržitelnosti. Ale pokud tě zajímají dlouhodobé výnosy a pozitivní dopad, tak to může být výhodné. Osobně bych doporučil zkoumat více možností a zjistit, co ti nejvíc vyhovuje. Udržitelnost je teď fakt v kurzu a investice do ní mohou mít smysl.

160 slov
1.6 minut čtení
14. 7. 2024
Robert Dvořáček
Robert Dvořáček