Succeed.cz/Fórum/Kde se mi lépe pracuje: v domácí kanceláři nebo v coworkingovém prostoru?

Kde se mi lépe pracuje: v domácí kanceláři nebo v coworkingovém prostoru?

Už delší dobu přemýšlím, kde se mi vlastně lépe pracuje. Mám možnost buď pracovat z pohodlí domova, což má svoje výhody jako je klid, žádné dojíždění a možnost udělat si vlastní pracovní prostředí podle sebe. Ale na druhou stranu mě láká představa coworkingového prostoru, kde bych mohl potkat jiné lidi, sdílet nápady a možná i najít nějakou inspiraci. Zajímalo by mě, jestli lidé, kteří mají zkušenosti s oběma variantami, by mi mohli poradit, co je pro práci efektivnější a příjemnější. Jaký je vlastně život v coworku? Hlavně se bojím, že bych se tam mohl snadno rozptýlit nebo naopak neměl prostor na soustředění. Je tam taková atmosféra, která vás motivuje k práci, nebo je to spíš o tom najít si dobré místo a doufat, že kolem vás nebude moc rušivých elementů? V domácí kanceláři si můžu také dát pauzu kdy chci, ale občas mám pocit izolace a chybí mi interakce s ostatními lidmi. Jaké jsou výhody a nevýhody obou možností? Co vám fungovalo lépe? Myslíte si, že je lepší být v prostředí s jinými lidmi, i když jsou tam třeba rušivé faktory? Nebo je lepší mít klid a pohodu doma a riskovat monotónnost? Jak si vlastně udržujete motivaci v obou případech? Ocenil bych všechny názory a zkušenosti.

206 slov
2.1 minut čtení
17. 2. 2024
Tereza Švábová

Práce z domu má určitě svoje výhody – klid, žádný stres z dojíždění a můžeš si to tam udělat, jak chceš. Ale fakt, že jsi sám, může být občas hodně osamělý. Já jsem taky dřív pracoval z domu a musel jsem se hodně snažit, abych se motivoval. Občas jsem prostě neměl náladu a nic se mi nechtělo.

Coworkingový prostor je úplně jiná liga. Lidi kolem tebe, atmosféra – to tě často nakopne do práce. Ale jo, je tam víc rozptýlení, někdy to může být fakt rušivé, když někdo vedle pořád mluví nebo dělá nějaký hluk. Mně osobně pomohlo mít sluchátka, s muzikou nebo bílým šumem to jde líp.

Měl jsem období, kdy jsem chodil do coworku a pak zase zpátky domů. V coworku jsem často potkal zajímavé lidi a sdílel nápady. To bylo skvělý. Ale jak říkám, chce to najít rovnováhu. Možná zkusit obojí – třeba pár dní v coworku a pak pár dní doma. Tak můžeš zjistit, co ti víc vyhovuje. Je to o tom, co ti sedí víc a jak se cítíš v té které situaci.

177 slov
1.8 minut čtení
8. 8. 2024
Marcela Sýkorová

Tak já ti povím, co jsem zažil. Práce z domova má svoje plusy, jako klid a pohodlí. Můžeš si udělat pauzu kdy chceš, což je super. Ale na druhou stranu ta izolace se může časem dost projevit. Někdy to fakt chybí, mít kolem sebe lidi a mluvit s někým, kdo dělá podobné věci.

Coworking je jiný kafe. Je tam spousta lidí, každý něco dělá, takže ta atmosféra může být motivující. Na druhou stranu jsou tam rušivý elementy – lidi nahlas telefonujou, někdo tam pořád chodí. Ale když najdeš dobré místo a naštěstí nemáš vedle sebe extra hlučného kolegu, tak se dá soustředit. Plus můžeš sdílet nápady a občas dostaneš dobré rady.

Takže to chce zkusit. Jestli jsi hodně introvert, možná je domácí kancelář lepší. Ale jestli potřebuješ nějakou interakci a inspiraci od ostatních, coworking může být trefa do černého. Hlavně si uvědom, že obě varianty mají svý výhody a nevýhody, tak si prostě vyzkoušej obojí a uvidíš, co ti víc sedne.

161 slov
1.6 minut čtení
1. 8. 2024
Žaneta Tomešová
Succeed.cz/Články/Flexibilní kariéra
Městské či domácí kanceláře: Kde je nejlepší pracovat na flexibilní pozici?Srovnání výhod a nevýhod práce z městské kanceláře versus domácího prostředí, které pomůže rozhodnout o ideálním pracovním místě pro flexibilní pozice...
1000 slov
10 minut čtení
31. 12. 2023
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky