Succeed.cz/Fórum/Můžu pracovat flexibilně a mít zároveň jistotu příjmu?

Můžu pracovat flexibilně a mít zároveň jistotu příjmu?

Zajímalo by mě, jestli je vůbec možné skloubit flexibilní práci s nějakou jistotou příjmu. Když se podívám kolem sebe, tak vidím spoustu lidí, kteří jsou na volné noze, dělají si, co chtějí a mají volnost v plánování svého času. Na druhou stranu ale často slyším o tom, jak je to riskantní, protože nemají žádný stabilní příjem a musím se obávat o budoucnost. Mám pocit, že bych chtěl zažít tu svobodu, kterou takové pracovní možnosti nabízejí, ale zároveň mě děsí myšlenka na nestabilitu financí. Uvažoval jsem o různých možnostech – freelancing, práce na částečný úvazek nebo dokonce podnikání v online světě. Také jsem slyšel o různých formách příjmů pasivního charakteru, ale nevím, jestli je to pro mě to pravé. Jak to tedy vlastně funguje? Je nějaký způsob, jak si udržet určitou finanční jistotu i při práci na dálku nebo v nepevném zaměstnání? Jaké jsou vaše zkušenosti? Mohli byste mi poradit, jak začít a na co si mám dát pozor? Mám strach z toho, že se nedokážu uživit nebo že to nebude fungovat tak, jak si představuji. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké tipy pro plánování rozpočtu při flexibilní práci. Co třeba zdravotní pojištění a důchod? To všechno mi vrtá hlavou. Děkuji všem za názory a rady.

206 slov
2.1 minut čtení
6. 6. 2022
Karel Rybář

Flexibilní práce a jistota příjmu se dají skloubit, ale chce to strategii. Můžeš zkusit freelancing, kde si sice sám řídíš čas, ale můžeš si vytvořit stabilní klientelu, což ti přinese pravidelný příjem. Dobrý tip je mít několik menších projektů nebo klientů, aby ses vyhnul výpadkům. Práce na částečný úvazek je taky možnost – máš pevný příjem a zároveň volnost.

Pasivní příjem může být další cesta, třeba investice do nemovitostí nebo online podnikání, ale ty obvykle vyžadují čas a úsilí na začátku.

Co se týče plánování rozpočtu, doporučuji mít rezervu na 3-6 měsíců, abys měl klid, když se něco nedaří. S pojištěním a důchodem – buď si to zařiď sám, nebo zjisti možnosti přes platformy zaměřené na freelancery.

Takže to jde, ale chce to plánování a možná i trochu odvahy. Zkus začít třeba vedlejší prací a uvidíš, jak ti to sedne.

138 slov
1.4 minut čtení
30. 4. 2024
Petr Mareš

Jo, dá se to skloubit, ale chce to trochu plánování a sebedisciplínu. Mnoho lidí, co pracují na volné noze, si vytvoří stabilní příjem tím, že mají víc klientů nebo projektů najednou. Tím pádem i když jeden projekt spadne, tak na ostatních pořád vydělávají. Je fajn mít nějakou rezervu na horší časy a snažit se mít pravidelně nějaké zákazníky.

Pokud přemýšlíš o freelancingu nebo podnikání online, zkus si udělat nějaký plán, kolik potřebuješ měsíčně a jak toho dosáhnout. Taky můžeš zkusit různé pasivní příjmy, jako je affiliate marketing nebo prodej digitálních produktů, ale to chce čas na rozjetí.

Ohledně rozpočtu – doporučuji si všechno pečlivě zapisovat a hlídat výdaje. Měj na paměti zdravotní pojištění a důchod, pokud jsi OSVČ, tak musíš počítat s tím, že si to musíš platit sám. A nezapomeň si dát stranou něco na daně.

Hlavně se neboj experimentovat a zkoušet různé možnosti. Flexibilita může být super, ale je dobré mít alespoň nějakou část příjmu stabilní. Držím palce.

158 slov
1.6 minut čtení
28. 7. 2024
Jaroslav Malík
Succeed.cz/Články/Flexibilní kariéra
Proč jsou flexibilní kariéry atraktivní pro moderní pracovníky?Objevte, jak flexibilní pracovní modely mění podobu pracovního trhu a proč je jejich popularita mezi moderními pracovníky na vzestupu.
1000 slov
10 minut čtení
8. 4. 2020
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky