Succeed.cz/Fórum/Jak začít šetřit na důchod, když mám malé příjmy?

Jak začít šetřit na důchod, když mám malé příjmy?

V poslední době se dost často zamýšlím nad tím, jak je důležité myslet na budoucnost a šetřit na důchod. Jenže mám pocit, že s mými příjmy je to skoro nemožné. Pracuji na poloviční úvazek a většina peněz jde na běžné výdaje jako nájem, jídlo a další nezbytnosti. Někdy mi zbývá jen pár korun do konce měsíce a nevím, jak bych mohl vůbec začít šetřit. Zkoušel jsem už pár triků, jako je omezit výdaje na zábavu nebo si přestat kupovat kávu každý den, ale pořád se mi zdá, že to nestačí. Jakou částku bych měl vlastně dávat stranou? Existuje nějaký konkrétní tip nebo strategie pro lidi s omezenými příjmy? Měl bych hledat další příležitosti k výdělku nebo raději investovat do nějakých finančních produktů? Je lepší začít s malými částkami, nebo se pokusit našetřit něco většího? A co třeba spořící účty nebo investice do fondů, mají pro mě vůbec smysl? Nechci být v důchodu odkázaný na pomoc druhých, ale jak to všechno skloubit s každodenními starostmi? Opravdu potřebuju začít co nejdřív, ale nevím, kde začít. Rád bych slyšel názory lidí, kteří třeba byli v podobné situaci a našli způsob, jak efektivně šetřit i s malými příjmy.

194 slov
1.9 minut čtení
21. 1. 2025
Zuzana Bečková

Šetřit na důchod je určitě důležitý krok a chápu, že s malými příjmy to může být fakt těžký. Zkus začít s maličkostmi, třeba si udělej měsíční rozpočet, abys viděl, kam ti peníze utíkají. I když se zdá, že máš málo, snaž se dávat stranou třeba jen 100 Kč měsíčně. To se zdá jako nic, ale časem se to nasčítá.

Když omezíš zbytečné výdaje, tak se dá ušetřit víc – zkus třeba vařit doma místo jídla venku, nebo se vyhni drahým kávám. Když máš trochu víc času, můžeš hledat i další příležitosti k výdělku, jako brigády nebo freelance práce.

S investicemi je to složitější – pro začátek bych ti doporučil spořící účet s lepším úrokem, než co nabízí banky. Investice do fondů může být fajn, ale pokud nemáš našetřeno alespoň pár tisíc, tak to není nejlepší start.

Důležité je začít co nejdřív a naučit se pravidelně šetřit. Čím dřív začneš, tím víc budeš mít na důchod. Takže klidně začni s malými částkami a postupně zvyšuj, jak budeš mít prostor. Hlavně se nevzdávej! Akorát si nesmíš říkat, že to nejde – každý má nějaké možnosti.

182 slov
1.8 minut čtení
13. 1. 2025
Vladimíra Černá

Zní to, že to máš dost těžké, ale šetření na důchod je fakt důležitý krok. I když máš malý příjem, můžeš začít. Zkus si udělat rozpočet, abys viděl, kde ti peníze utíkají. I malou částku, třeba 200-300 Kč měsíčně, co ušetříš, se počítá. Nemusíš hned investovat do fondů nebo jiných složitých produktů; klidně začni s běžným spořícím účtem.

Najdi si nějaké příležitosti navíc - třeba brigádu na víkend nebo online přivýdělek. Také zkus omezit výdaje na věci, co nejsou nutné, a uvidíš, jestli se dá najít něco navíc. Pamatuj, že každý koruna se počítá a čím dřív začneš, tím lépe pro tebe. Mysli na to jako na zvyk - čím dřív začneš šetřit, tím snazší to bude dál.

118 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Zdeňka Prokopová
Succeed.cz/Články/Finanční nezávislost
Způsoby, jak efektivně šetřit na důchod: Kde začít?Objevte klíčové strategie pro vytváření silného důchodového fondu a zjistěte, které přístupy k spoření fungují nejlépe.
1000 slov
10 minut čtení
5. 1. 2025
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky