Succeed.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli je nemovitost dobrá investice?

Jak zjistit, jestli je nemovitost dobrá investice?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jak vlastně posoudit, jestli je konkrétní nemovitost dobrá investice. Vím, že v dnešní době je investování do nemovitostí docela populární, ale zároveň jsem taky slyšel, že to může být hodně riskantní. Mám na mysli nejenom nákup bytů, ale i rodinných domů nebo komerčních prostor. Jaké faktory bych měl brát v úvahu? Co všechno si potřebuji zjistit před tím, než udělám takovou velkou investici? Například, jak moc důležitá je lokalita? A co tržní ceny v okolí? Jak zjistit, jestli cena nemovitosti není nadhodnocená? Měl bych se zaměřit na budoucí rozvoj oblasti nebo spíš na aktuální nájemní výnosy? Jaké informace jsou klíčové pro to, abych mohl udělat informované rozhodnutí? A co když se na trhu něco změní, třeba ekonomická situace nebo úrokové sazby? Jak se chránit před potenciálními ztrátami? Zajímalo by mě také, jestli máte nějaké tipy na to, kde hledat spolehlivé informace o vývoji cen a trendech na trhu s nemovitostmi. Vím, že jsou odborníci a makléři, ale jak poznat, jestli jsou opravdu odborníci a mají pro mě ty nejlepší rady? Díky moc za jakékoli rady a zkušenosti!

183 slov
1.8 minut čtení
30. 9. 2022
Radek Kratochvíl

Zdravím, tak já jsem do nemovitostí taky už nějakou dobu zapojený a pár věcí ti můžu říct. Určitě je důležitá lokalita – podívej se, jak to tam vypadá teď a co se plánuje do budoucna. Jsou tam nové projekty? To může hodně pomoct s růstem hodnoty. Důležitý jsou taky tržní ceny v okolí, aby ses ujistil, že nenakupuješ za víc, než bys měl. Zjisti si průměrné nájemní výnosy v dané oblasti, to ti dá představu, jestli to má smysl jako investice. Vždycky je dobrý mít na paměti i potenciální rizika – ekonomika a úrokový sazby můžou dost zamíchat kartama. Sleduj trendy na trhu, můžeš procházet weby s realitními nabídkami nebo kouknout na statistiky cen nemovitostí. Co se týče odborníků, zkus si najít recenze nebo doporučení od lidí, co už s nimi dělali. A neboj se ptát – dobrý makléř ti rád vysvětlí věci a ukáže ti, co a jak. Držím palce!

151 slov
1.5 minut čtení
27. 6. 2024
Miroslava Dobešová

Jo, investování do nemovitostí je fakt zajímavý, ale musíš bejt opatrnej. Začal bych lokalitou – to je asi nejdůležitější. Zjisti si, jaký jsou ceny v okolí a jak se vyvíjejí. Můžeš si projít realitní portály, tam najdeš spoustu informací o aktuálních cenách a trendech. Vždycky se hodí porovnat ceny podobných nemovitostí v oblasti, abys zjistil, jestli náhodou nekupuješ něco nadhodnocenýho.

Dál koukej na budoucí rozvoj. Pokud víš, že se v oblasti plánuje nějaká nová infrastruktura nebo velký projekty, může to cenu dost zvednout. A nezapomeň na nájemní výnosy – zjisti si, kolik se tam dá pronajmout a jestli je to pro tebe výhodný.

Taky bych se podíval na ekonomickou situaci a úrokové sazby – ty můžou dost zamíchat s trhem. Co se týče odborníků, sleduj, jak dlouho dělaj v oboru a jaký maj recenze. Je dobrý mít víc zdrojů informací a ne spolehnout se jen na jednoho makléře.

A nakonec, nezapomeň si udělat rezervu pro případné opravy nebo nečekaný výdaje. Investice do nemovitostí může být super, ale vždycky je dobrý mít plán B.

170 slov
1.7 minut čtení
8. 12. 2023
Zdeňka Švandová
Succeed.cz/Články/Finanční nezávislost
Investice do realit: Jak vybrat správnou nemovitost?Naučte se, na co se zaměřit při investování do nemovitostí, abyste maximalizovali návratnost a snížili rizika.
1000 slov
10 minut čtení
21. 3. 2021
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky