Succeed.cz/Fórum/Jaký je nejlepší způsob, jak šetřit na důchod?

Jaký je nejlepší způsob, jak šetřit na důchod?

Zajímalo by mě, jaký by mohl být nejlepší způsob, jak začít šetřit na důchod. Chápu, že je důležité mít nějaké finance bokem, abychom mohli žít pohodlně i po odchodu do důchodu, ale nejsem si úplně jistý, kde začít. Mám obavy, že pokud nezačnu šetřit hned, tak se mi to v budoucnu dost prodraží. Je lepší mít nějaký spořící účet nebo investovat do akcií? A co třeba penzijní připojištění? Slyšel jsem o různých typech investic a spoření, ale nevím, co z toho je vlastně nejlepší pro běžného člověka. Měl bych mít nějakou konkrétní strategii nebo plán? Jak moc bych měl měsíčně odkládat na důchod a jaké jsou rozumné cíle, kterých bych měl dosáhnout? Možná by bylo dobré znát i názory lidí, kteří už na důchod šetří nebo mají zkušenosti s tímto tématem. Jak to vlastně děláte? Co vám funguje? Máte nějaké tipy nebo rady, které byste mi mohli poskytnout? Myslím si, že by to mohlo být užitečné nejen pro mě, ale i pro ostatní lidi, kteří se snaží přemýšlet o své budoucnosti. Zkrátka chci vědět, jak přistupovat k tomu šetření tak, abych se jednou mohl těšit na bezstarostný důchod.

188 slov
1.9 minut čtení
22. 12. 2024
Jindřich Jonáš

Šetření na důchod je fakt důležitý, a čím dřív začneš, tím líp. Měsíčně bych doporučil odkládat aspoň 10-15% z platu, ale klidně víc, pokud můžeš. Když to dáš na spořící účet, tak těžko něco vyděláš, takže radši zvaž investice. Akcie a fondy můžou být skvělý, i když to nese nějaké riziko. Penzijní připojištění je taky možnost, ale většinou mají nižší výnosy než akciový trh. Důležitý je mít diverzifikaci – nemít všechno v jedné věci. Nezapomeň na to pravidelně přehodnocovat, jak tvoje investice rostou. Taky se podívej na možnosti státní podpory ve svém státě. Hlavně začni co nejdřív a buď konzistentní, to se ti vyplatí!

104 slov
1 minut čtení
1. 1. 2025
Markéta Fojtíková

Nejlepší způsob, jak šetřit na důchod, je začít co nejdřív. I malá částka měsíčně se časem nasčítá. Můžeš zkusit kombinaci různých možností. Spořící účet je fajn pro krátkodobé úspory, ale úroky jsou většinou nízké, takže to s tím neuděláš zázraky. Penzijní připojištění ti může poskytnout daňové výhody a stát často přispívá, což je plus. Investice do akcií nebo fondů mohou být riskantnější, ale historicky mají lepší výnosy. Pokud se nebojíš rizika, tak do toho určitě jdi. Je dobrý mít i rozpočet, abys věděl, kolik si můžeš měsíčně odkládat. Zkus si nastavit nějaký cíl, jako třeba naspořit určitou částku do 10 let. A nejlepší rada? Nečekej, až budeš starší, začni teď! S těmito tipy bys mohl mít v důchodu pohodlnější život.

120 slov
1.2 minut čtení
26. 12. 2024
Jindřiška Vacková
Succeed.cz/Články/Finanční nezávislost
Jak sestavit finanční plán pro dlouhodobou stabilitu?Naučte se, jak vytvořit silný a efektivní finanční plán, který vás povede k dosažení vašich cílů a zajistí vaši finanční stabilitu.
1000 slov
10 minut čtení
14. 3. 2023
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky