Succeed.cz/Fórum/Jak začít s podnikáním, když nemám žádné zkušenosti?

Jak začít s podnikáním, když nemám žádné zkušenosti?

Zdravím všechny! Chtěl bych se zeptat, jak vlastně začít s podnikáním, když mám pocit, že nemám žádné zkušenosti. Přemýšlím o tom už nějakou dobu, ale nevím, kde začít. Mám nápady na produkty nebo služby, ale když se podívám kolem sebe, většina lidí, kteří podnikají, má za sebou nějaké vzdělání nebo praxi v oboru. Já jsem ale jenom normální člověk, který pracuje od devíti do pěti a touží po něčem víc. Myslím si, že dnešní doba nabízí spoustu příležitostí, hlavně díky internetu a online platformám. Ale zároveň mám strach z toho, že to nezvládnu nebo že udělám nějaké zásadní chyby. Jaké kroky byste doporučili podniknout na začátku? Měli byste nějaké tipy na knihy nebo online kurzy, které by mi mohly pomoct? O čem bych se měl dozvědět víc? Jak důležité je mít dobrý business plán a jak ho vůbec vytvořit? A co finance? Jak bych měl přistupovat k investicím nebo půjčkám? Zajímalo by mě také, jestli je lepší začít jako OSVČ nebo zapsat firmu hned od začátku. Víte někdo, jak to funguje s daněmi v takovém případě? A co marketing? Jakým způsobem mám oslovit své potenciální zákazníky, když nemám žádné reference ani portfolio? Je vůbec reálné uspět bez předchozích zkušeností? Takže jo, pokud máte nějaké rady, tipy nebo osobní zkušenosti, budu moc vděčný za jakoukoli pomoc!

215 slov
2.2 minut čtení
17. 7. 2024
Karel Liška

Začít s podnikáním bez zkušeností je určitě výzva, ale není to nemožné. Prvním krokem je udělat si důkladný průzkum trhu. Zjisti, co by lidi mohlo zajímat v souvislosti s tvými nápady. Potom si můžeš napsat jednoduchý business plán, nemusí být dokonalý, ale měl by mít jasnou představu o tom, co chceš nabízet a jak to budeš prodávat.

Když už mluvíme o financích, začni s malým rozpočtem a uvidíš, jestli to funguje. Můžeš začít jako OSVČ, což je jednodušší na administraci a přímo se to hodí pro začínající podnikatele. Co se týče daní, je dobré si přečíst něco o povinnostech OSVČ, aby tě to později nepřekvapilo.

Ohledně marketingu, klidně začni na sociálních sítích. Zkus oslovit lidi na Facebooku nebo Instagramu, i když nemáš reference. Důležité je být aktivní a komunikovat se svými potenciálními zákazníky. Hlavně nezapomeň na trpělivost, úspěch často přijde až po čase. A pokud máš pocit, že potřebuješ něco víc, tak online kurzy o podnikání jsou super a najdeš jich spoustu zdarma.

Takže shrnutí: udělej průzkum, napiš si plán, začni s malým rozpočtem jako OSVČ a buď aktivní v marketingu. Neboj se chyb, to k tomu patří.

185 slov
1.9 minut čtení
6. 11. 2024
Nikola Strnadová

Takže, začít s podnikáním bez zkušeností je fakt výzva, ale rozhodně to jde. První krok je jasně definovat svůj nápad – co chceš nabízet a pro koho. Zkus si udělat malý průzkum trhu, zjisti, jestli existuje poptávka. Dobře se zamysli nad business plánem, i když to může znít složitě, stačí mít základní přehled – co budeš potřebovat, jaké budou náklady a jak hodláš vydělávat. K finance - pokud nemáš moc peněz, můžeš začít jako OSVČ, což je jednodušší a levnější než zakládat firmu. Daně se liší podle toho, jakou formu zvolíš, ale většinou to není raketová věda. Zjisti si, co potřebuješ a jaké jsou povinnosti.

Co se marketingu týče, začni na sociálních sítích. Můžeš oslovit lidi přímo a nabízet třeba ukázky svých produktů/služeb. Reference v začátku mít nebudeš, ale můžeš získat zpětnou vazbu od prvních zákazníků a postupně si budovat reputaci. A neboj se chyb! Každý začátečník dělá chyby, důležitý je se z nich poučit a jít dál. Co se týká kurzů a knih, doporučuji kouknout na online platformy jako Coursera nebo Udemy – najdeš tam spoustu užitečných informací o podnikání a marketingu. Takže do toho! Uvidíš, že se to dá zvládnout.

191 slov
1.9 minut čtení
5. 12. 2023
Jana Vobořilová
Succeed.cz/Články/Podnikatelské příběhy
Cesta k úspěchu: Jak jsem překonal šestiletou fázi neúspěchu a vybudoval prosperující firmuInspirativní příběh podnikatele, který se nevzdával ani po opakovaných neúspěších a nakonec dosáhl úspěchu v komplikovaném odvětví.
1000 slov
10 minut čtení
25. 8. 2023
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky