Succeed.cz/Fórum/Co jsem se naučil z neúspěchů velkých podnikatelů ve svém oboru?

Co jsem se naučil z neúspěchů velkých podnikatelů ve svém oboru?

Zajímalo by mě, co konkrétně vám přinesly neúspěchy těch největších podnikatelů, se kterými jste se setkali ve svém oboru. Vím, že každý úspěšný podnikatel má za sebou alespoň pár pádů a chyb, které ho formovaly a posunuly na cestě k úspěchu. Jaké konkrétní příklady vás oslovily? Například, jaký vliv měly neúspěšné projekty na rozhodování těchto podnikatelů v budoucnu? Může být zajímavé podívat se na to, jaký způsob myšlení nebo přístup k riziku měli, když čelili těmto neúspěchům. A co třeba selhání velkých společností – učí nás něco o tom, jak se vyhnout podobným chybám? Získal někdo z vás inspiraci z neúspěchů nějaké známé firmy? Jak tyto zkušenosti formují vaše vlastní strategie nebo plány pro budoucnost? Je to spíš motivace k tomu, abychom se nevzdávali, nebo nás to nutí přehodnotit naše cíle a metody? Myslím si, že je důležité sdílet tyto příběhy a poučení, protože nám mohou pomoci lépe chápat cestu podnikatele a to, co všechno obnáší budovat úspěšnou kariéru v dnešní digitální době. Takže co jste se vy naučili z neúspěchů ostatních a jak to ovlivnilo vaše vlastní podnikání alebo kariérní rozhodnutí?

182 slov
1.8 minut čtení
22. 10. 2024
Eduard Hladík
Eduard Hladík

Neúspěchy velkých podnikatelů jsou fakt zajímavý téma. Třeba příběh Stevea Jobse a jeho odchodu z Applu – to je dobrý příklad. Po nějaké době, kdy se dostal zpátky, byl skromnější a otevřenější k nápadům ostatních. Z toho jsem si vzal, jak důležitý je mít tým a naslouchat mu. Pak je tu Kodak, který zaspal digitalizaci – to mi ukázalo, jak důležitý je sledovat trendy a inovace, jinak se můžeš snadno dostat do problémů. Takže jasně, neúspěchy nám ukazují, jak se vyhnout stejným chybám a můžou tě motivovat k tomu, abys nevzdával své cíle. Je dobrý mít na paměti, že i ti největší padli a zase se zvedli.

107 slov
1.1 minut čtení
2. 2. 2025
Natálie Blažková
Natálie Blažková

Naučil jsem se, že neúspěchy jsou super důležitý učitelé. Třeba příběhy jako Blockbuster vs. Netflix mi ukázaly, jak důležité je přizpůsobit se změnám a inovacím. Blockbuster se držel starého modelu a nakonec z toho zaplatil opravdu draze. Naopak, Netflix se poučil z chyb jiných a riskoval s novými technologiemi, což mu pomohlo dominovat trhu.

Další příklad? Blackberry. Měli skvělý produkt, ale podcenili příchod chytrých telefonů a sociálních médií. To mě naučilo, že sledování trendů je klíčové. Když se dívám na své podnikání, vím, že musím být flexibilní a otevřený změnám, jinak můžu rychle skončit jako oni.

Neúspěchy mě motivují k tomu, abych neustále zlepšoval svou strategii a nesměl se bát riskovat, i když to může občas bolet. Učím se nejen z vlastních chyb, ale hlavně z těch ostatních – vidím, co funguje a co ne. Každý pád je příležitost k růstu.

140 slov
1.4 minut čtení
21. 12. 2024
Božena Klímová
Božena Klímová
Podobné otázky