Succeed.cz/Fórum/Jak začít s mindfulness na pracovišti, když mám málo času?

Jak začít s mindfulness na pracovišti, když mám málo času?

V dnešní uspěchané době se stále více lidí snaží najít způsoby, jak zlepšit svou duševní pohodu a produktivitu. Mindfulness mi přijde jako skvělý nástroj, ale jak ho vlastně začít praktikovat na pracovišti, když mám pořád málo času? Mám pocit, že jsem pořád v jednom kole, a když už si chci vzít chvilku pro sebe, tak se mi to zdá jako ztráta času. Nechci být ten, kdo se jen tak rozptyluje a zanedbává povinnosti. Existují nějaké jednoduché techniky, které bych mohl zařadit do každodenního pracovního režimu, aniž bych potřeboval hodiny na meditaci nebo nějaké speciální školení? Jakým způsobem mohu začít věnovat pozornost svému dechu nebo přítomnému okamžiku během hektického dne? Mohou pomoci i jen krátké cvičení, které si udělám během přestávky? Rád bych se dozvěděl o praktických tipech, které by mi pomohly se soustředit a zklidnit mysl i v situacích, kdy spěchám a mám plnou hlavu úkolů. Je vůbec možné praktikovat mindfulness v práci, pokud je člověk neustále v pohybu a má spoustu schůzek? Jaké jsou vlastně vaše zkušenosti s tímto tématem? Věřím, že i malé změny mohou mít velký vliv na mé celkové zdraví a pracovní výkon. Co mi doporučíte?

190 slov
1.9 minut čtení
20. 10. 2024
Eduard Horák
Eduard Horák

Mindfulness na pracovišti můžeš začít fakt jednoduše. Není potřeba hodiny meditace. Zkus si vyhradit třeba 5 minut na denní pauzu. Místo toho, abys kontroloval telefon nebo se díval do počítače, sedni si někde v klidu a soustřeď se na svůj dech. Prostě dýchej a vnímej, jak vzduch jde dovnitř a ven.

Další tip je použít chvíle, kdy čekáš – třeba na schůzku nebo v dopravě. Jen se soustřeď na okolí, pozoruj lidi nebo zvuky kolem sebe. To ti pomůže být víc přítomný a méně stresovaný.

Můžeš také zkusit krátké "mindful" cvičení během přestávky. Třeba si dej kávu a místo toho, abys u toho myslel na práci, vnímej chuť, vůni a teplotu. Klidně si naplánuj nějaké krátké protažení nebo rychlou procházku – to tě trochu osvěží.

A když se cítíš opravdu ve stresu, zkus na pár sekund zavřít oči a soustředit se jen na to, jak se cítíš. Tohle ti může dost pomoct zklidnit mysl a najít si chvilku pro sebe, i když máš nabitý program. I malé kroky mají smysl.

168 slov
1.7 minut čtení
16. 12. 2024
Zuzana Vávrová
Zuzana Vávrová

Zkus to vzít jednoduše. Mindfulness nemusí být nic složitého. Klidně začni s pár minutami denně, i když jsi v práci. Všimni si třeba, co děláš, když jdeš na kávu nebo se přesuneš na schůzku. Soustřeď se na každý krok, jak se cítíš a co vidíš kolem sebe. Můžeš si udělat krátké pauzy, kdy se prostě zastavíš a zhluboka nadechneš. Zkus si naplánovat minutu klidu mezi úkoly - prostě zavři oči a dej si čas na uklidnění mysli. Když sedíš u stolu, dej si pár vteřin na to, abys sledoval svůj dech. Když začínáš mít stres, tak se zkus na chvíli soustředit jen na to, jak dýcháš. Často pomáhá i jednoduše si uvědomit, že teď je ten moment, že nemusíš spěchat. I tyhle maličkosti ti můžou fakt pomoct během dne, i když máš plnou hlavu práce.

135 slov
1.4 minut čtení
28. 1. 2025
Tereza Hlávková
Tereza Hlávková