Succeed.cz/Fórum/Co dělat, když mám víc urgentních a důležitých úkolů?

Co dělat, když mám víc urgentních a důležitých úkolů?

Nedávno jsem se ocitl v situaci, kdy jsem měl na stole několik úkolů, které byly jak urgentní, tak důležité. Všichni víme, jak je těžké se rozhodnout, co udělat jako první, zvlášť když všechno vypadá jako priorita. Jak se s tím vyrovnat? Mám si vytvořit seznam a seřadit je podle toho, kolik času mi zabere každý úkol? Nebo bych měl zvážit, který úkol má větší dopad na můj projekt nebo kariéru? Někdo mi radil, abych se zaměřil na to, co mě nejvíc stresuje a udělal to jako první. Ale co když to právě není ta nejdůležitější věc? Jak tedy efektivně plánovat a rozdělovat čas mezi vícero urgentními úkoly? A co když mám pocit, že nejsem schopný splnit všechny úkoly včas? Jak najít tu správnou rovnováhu mezi efektivním řízením času a udržováním psychické pohody? Myslíte, že by pomohlo delegovat některé úkoly na kolegy nebo spolupracovníky? Jakou strategii používáte vy, když tohle nastane? Každý tip nebo zkušenost by mi mohly hodně pomoct.

159 slov
1.6 minut čtení
25. 11. 2024
Helena Havlíčková
Helena Havlíčková

Mám podobné zkušenosti, když se mi nahromadí víc urgentních a důležitých úkolů. Nejdřív si udělám seznam, abych viděl, co vlastně všechno mám. Pak zkusím odhadnout, kolik času mi každý úkol zabere a jaký má dopad. Většinou dám přednost úkolům, které mají větší dlouhodobý vliv na projekt nebo kariéru. Někdy je dobré začít i s tím, co tě nejvíc stresuje, ale pokud to není klíčový úkol, může to být kontraproduktivní. Jakmile mám seznam, snažím se rozdělit úkoly do menších částí, což mi pomáhá se cítit méně přetíženě. A delegování? To funguje skvěle, pokud máš někoho, komu věříš. Pokud se ti zdá toho moc a nemůžeš to zvládnout včas, klidně se ozvi nadřízenému nebo kolegům, možná se dá něco přehodnotit. Udržuj si psychickou pohodu tím, že si dáš pauzy na odpočinek. Je to fakt kumšt najít ten správný balanc.

137 slov
1.4 minut čtení
26. 1. 2025
Martin Havlíček
Martin Havlíček

Když se ocitneš v situaci, kde máš víc urgentních a důležitých úkolů, tak to chce nějaký systém. Osobně se mi osvědčilo si udělat seznam a seřadit úkoly podle toho, jaký mají dopad. Taky je dobrý zvážit termíny – co je nejblíž, co může počkat. Někdy pomůže i rozdělit úkoly na menší části, abys viděl, co zvládneš udělat rychleji. Pokud ti to stresuje hlavu, tak na začátku udělej něco malýho a pak se pusť do větších věcí. Co se týče delegování, pokud máš možnost, klidně to zkus. Není ostuda požádat o pomoc, když se ti to hromadí. A hlavně nezapomínej na pauzy – vyčistit si hlavu ti může pomoct lépe se soustředit na další úkoly.

114 slov
1.1 minut čtení
2. 1. 2025
Karel Burian
Karel Burian